Левски превзе "Лазур" и се изкачи на върха в класирането 03.03 | 17:58

"Сините" се наложиха с 2:0 над домакините от Черноморец

От iNews.bg

Отборът на Левски прекъсна черната си серия от 5 години без победа на ст. "Лазур" в Бургас, след като днес "сините" стартираха по възможно най-добрия начин пролетния дял на шампионата - с победа 2:0 над домакините от Черноморец.

Два гола на Базил Де Карвальо донесоха успеха на "сините", които поне временно оглавиха временното класиране в "А" група. Левски разполага с вече 40 точки от 16 изиграни мача, докато шампионът Лудогорец е с 38, но и мач по-малко. След броени минути "орлите" приемат Черно море на свой терен в Разград. Черноморец остава 6-и с актив от 27 пункта.

Днес Левски успя да победи въпреки отсъствието на своя старши-треньор Илиан Илиев, който изтърпява наказание. В негово отсъствие, столичният тим бе воден от помощника Николай Митов. Като цяло столичани бяха по-добрият тим на терена и заслужиха напълно крайния си успех.

Наставникът на домакините Димитър Димитров нареди своя състав в схема 3-5-2, залагайки на Гаел и Преслав Йорданов в предни позиции. Големият отсъстващ в състава на "акулите" се казваше Яник Боли, който през февруари бе продаден на украинския Заря Луганск.

Илиан Илиев отново заложи на любимата си постройка 4-3-3, като атаката на "сините" бе оглавена от водещия реализатор на тима Базил Де Карвальо. Новото попълнение Гари Родригес и Кристовао Рамос стартираха на фланговете, а Станислав Ангелов, Роман Прохазка и Владимир Гаджев започнаха в средната линия. Дъстли Мюлдер, Димитър Везалов, Йордан Милиев и Нуно Пинто стартираха пред вратаря Пламен Илиев.

Срещата на ст. "Лазур" стартира с по-активна игра на Левски, който се опита да наложи контрол на събитията на терена. Скоро се стигна и до първи шанс за отбелязване на гол, който бе създаден именно от гостите. В 5' Прохазка получи възможност да стреля с левия крак, но Стоян Колев успя майсторски да отрази в корнер.

Левски продължи да бъде по-настоятелен в предни позиции, докато бургазлии изчакваха шансовете си да контраатакуват. В 18' Йордан Милиев увисна при една балонна топка пред наказателното поле на гостите, но Мюлдер се намеси навременно, не позволявайки на Балтанов да стреля. Малко след това Трифонов опита удар с глава към Пламен Илиев, но твърде неуспешно.

В 22' Херо бе принуден да извърши принудителна смяна, а контузеният Гаел отстъпи мястото си на "синия" юноша Борислав Балджийски. Играта на Черноморец от началото на срещата пък изобщо не вървеше, което и принуди Димитър Димитров да дава множество наставления на своите край тъчлинията. В 26' гостите от Левски бяха съвсем близо до първи гол, а Владимир Гаджев нацели горната греда на вратата. Националът изненада Стоян Колев при изпълнение на статично положение, но опитът му за директен изстрел срещна напречния стълб.

В 32' Левски създаде най-добрата си възможност за откриване на резултата. Пламен Илиев изрита една топка в половината на Черноморец, а лошо подреждане на "акулите" позволи на Гари Родригес да остане очи в очи със Стоян Колев. Холандското крило стреля силно с левия крак, но и този път топката срещна гредата. В последствие кълбото се озова в краката на Базил Де Карвальо, но опитът му за добавка бе блокиран от бранителите.

Домакините отговориха шест минути по-късно, когато и Черноморец застраши сериозно вратата на Левски. Крум Стоянов проби отляво и центрира на точката на дузпата, където Лъчезар Балтанов стреля с левия крак. Пламен Илиев обаче показа класа и спаси вратата си от гол.

Акулите" бяха наказани за пропуска си секунди по-късно, когато вратата на Стоян Колев най-после бе разпечатана. Базил Де Карвальо получи една топка на границата на наказателното поле, майсторски финтира защитник на домакините и с техничен удар под гредата матира Колев за 0:1. В 43' Дъстли Мюлдер можеше да удвои, но Стоян Колев отрази изненадващия изстрел на холандеца.

Домакините тотално капитулираха в края на първата част, когато Левски нанесе и втори удар над своя съперник. Нуно Пинто центрира топката в наказателното поле на Черноморец, където Базил Де Карвальо успя да стреля с глава. Последва разочароваща намеса на Стоян Колев, който не успя да се намеси по най-добрия възможен начин - 0:2.

На почивката двамата треньори не извършиха промени в своите състави, като същите двадесет и двама подновиха играта. В 53' Кристовао Рамос опита удар след подаване на Родригес, но изпълнението на португалеца бе разочароващо. В играта на домакините пък се забеляза повишен устрем, вероятно резултат от наставленията на Димитър Димитров в съблекалнята.

В 60' Черноморец можеше да намали резултата, но ударът с глава на Георги Терзиев се оказа неуспешен. Минута по-късно "акулите" отново създадоха опасност след изпълнение на корнер, като последва нов удар с глава, този път далеч по-опасен. Топката обаче мина близо до дясната греда. В 73' Георги Терзиев повтори упражнението, но и този път без желания ефект.

Постепенно двубоят навлезе в заключителните си десет минути, а в 80' Филипов получи шанс да стреля от не лоша позиция. Ударът му с левия крак обаче се оказа твърде лек, за да затрудни Илиев. В ответната атака Гаджев стреля силно от няколко метра разстояние, но Стоян Колев изби в корнер.

До края на срещата Николай Митов даде шансове за изява на Илиян Йорданов, Стефан Велев и Жоао Силва, като последният дори успя да опропасти чудесна атака на "сините" в продължението на срещата.

Водещи

Най-четени