Лудогорец полетя и разнебити Слован 24.07 | 22:26

"Орлите" спечелиха с 3:0 и продължават напред в Шампионската лига

От iNews.bg

Първенецът на България Лудогорец постигна първа победа в европейските клубни турнири, а с това и за първи път преодоля съперник, класирайки се за третия предварителен кръг на Шампионската лига.

В дебюта на новия старши-треньор Стойчо Стоев, "орлите" разбиха с 3:0 Слован (Братислава) и се реваншираха за нелепата загуба с 1:2 в първия мач. Два гола за българите отбеляза испанецът Дани Алабо, като веднъж се разписа и Иван Стоянов, който откри резултата след само три минути игра.

Така Лудогорец постигна първия си евроуспех и вече чака съперника си за следващата фаза. Това ще бъде сръбския гранд Партизан заедно с българския национал Иван Иванов.

Успехът на разградчани можеше да бъде и още по-изразителен, но момчетата на Стойчо Стоев направиха куп пропуски пред вратата на Слован. Доминацията на българския тим обаче бе безспорна, като Лудогорец заслужено се класира напред.

990559Новият наставник на Лудогорец Стойчо Стоев заложи на Роман Безяк като централен нападател, докато Иван Стоянов и Дани Алабо действаха по двата фланга. Марселиньо атакуваше от втора позиция, докато Светослав Дяков и Христо Златински започнаха в средата на терена. Стоев остави новото попълнение Фабио Ешпиньо на пейката, а Мантула, Минев, Моци и Кайсара стартираха в отбрана.

Мачът започна чудесно за "орлите", които от самото начало наложиха превъзходство на словашкия си съперник. Авансът на Слован от първия мач бе бързо неутрализиран, след като още в 3' Иван Стоянов разпечата вратата на гостите. Кайсара центрира от десния фланг, а бившият футболист на ЦСКА с прекрасен ножичен удар матира Путночки за 1:0.

Дори и след откриването на резултата, настъплението на българския състав не спря. В 10' Лудогорец изпусна чудесен шанс за втори гол, след като Дани Алабо неуспешно опита да прехвърли вратаря. Испанецът можеше да комбинира и с Роман Безяк, който бе непокрит вляво от него.

Бившият играч на Селта все пак се реваншира две минути по-късно, когато авансът на "орлите" бе удвоен. Алабо бе изведен очи в очи с Путночки и от малък ъгъл стреля под словашкия страж, вдигайки на крака трибуните.

И до почивката българският шампион остана по-добрият тим на терена, преследвайки и трети гол, който съвсем да прекърши Слован. В 17' Безяк не успя да оползотвори подаване на Алабо, а в 19' Путночки като по чудо спаси удар с глава на Марселиньо.

Малко преди почивката Роман Безяк също бе близо до попадение, но словенецът не успя да засече точно една топка, отклонена от защитник на Слован.

990560И след почивката българите продължиха да играят превъзходно, но правейки и куп пропуски пред Путночки.

В 50' късметът обърна гръб на домакините, след като и гредата помогна на Слован. Иван Стоянов получи хитър пас от Златински и се озова на добра позиция, но прехвърлящият му удар кацна върху напречната греда на вратата.

За жалост бъларският шампион продължи да пропуска, а в 58' вратата на Слован отново оцеля. Този път Марселиньо навлезе в наказателното поле на гостите, но вместо да вкара, бразилецът позволи кълбото да му бъде отнето.

Мачът в Разград навлезе във финалните си 20 минути, а футболистите на Стойчо Стоев продължиха да пропиляват шансове за ключов трети гол. В 70' Мантула се озова на чиста позиция, но защитникът стреля право в тялото на вратаря Путночки. В 73' и Безяк стреля, но също неточно.

Логичното все пак се случи в 78', когато Лудогорец заслужено стигна и до трети гол. "Орлите" разиграха образцова атака в половината на Слован, а Дани Алабо бе изведен очи в очи с Путночки. Подобно на ситуацията от първата част, испанското крило показа хладнокръвие и стреля покрай вратаря за 3:0.

За разлика от последните си участия в Европа, този път Лудогорец не допусна изненади в последните минути на сблъсъка. Отборът на Стойчо Стоев остана концентриран, като "орлите" дори пропуснаха да вкарат и четвърти гол. В 85' Димо Бакалов излезе очи в очи с Путночки, но не успя да вкара. До края домакините задържаха класическия си аванс, с което и продължиха към трети квалификационен кръг на Шампионската лига.

Водещи

Най-четени