Лукойл Академик започна вихрено в Еврокъп 07.11 | 20:28

Българският шампион пропусна да разгроми с поне 30 точки белгийски Шарлероа

От Иво Вецев

Лукойл Академик прехвърли невероятното си представяне от мача срещу Левски и в Европа, като на старта на кампанията на Еврокъп буквално се подигра с 10-кратния шампион на Белгия Спироу Шарлероа и го победи с 93:75.

Срещата беше равностойна единствено в началото на срещата, но след 15:15 "студентите" набраха скорост и с перфектна стрелба от средно и далечно разстояние, както и с атрактивни отигравания на Аврамов, Абукар и Уоткинс, шампионът на България стигна до разгромния успех.

Той можеше и да е по-убедителен, но в последната четвърт настъпи отпускане в редиците на Академик и разликата от 26 падна на 18 в полза на българския шампион.

Най-резултатен в двубоя беше Мохамед Абукар, от когото и тръгна добрата атака на Лукойл в Срещата. Той реализира 23 точки, а Уоткинс вкара 15, овладя 5 борби и направи 4 чадъра. Аврамов имаше същия точков актив, а Хийт и Стойков отбелязаха съответно 16 и 10.

Другата среща от групата на българския шампион е по-късно днес и противопоставя Будучност на Павлин Иванов и Билбао Баскет.

Срещата започна с кош на Брендън Хийт, след като Уоткинс взе спорната топка в началото - 2:0, а след тройка на Аврамов стана 5:2. Разликата набъбна до 5 точки, но гостите изравниха след няколко грешни решения на "студентите" в атака - 9:9. Постепенно обаче възпитаниците на Мартин Докузовски отново взеха инициативата и с прекрасна игра и 7 точки на Абукар първите 10 минути приключиха при 26:19.

Втората част започна с нови хубави атаки на Лукойл и преднината се покачи на 10 точки при 35:25 след нови точки на Абукар. Белгийският тим намали разликата до 6 точки, което принуди Докузовски да вземе таймаут. След него Тенчо Банев показа добра игра и в нападение, и в защита, като разликата отново се върна до 9 точки, а след 2 точки на Аврамов стана и 11 - 44:33 3:13 минути преди края на полувремето.

Разликата дори скочи до 14 точки, след като страхотна бърза атака завърши с алей-уп пас на Хийт към Уоткинс, който заби мощно, а освен това беше фаулиран и реализира общо 3 точки - 50:36. Почивката дойде след силен край на частта от страна на Дерил Уокинс, който взриви трибуните с две мощни забивки - 55:38.

Третата част започна много добре за българския тим, който 5 минути преди нейния крак стигна до 21 точки аванс след фантастична тройка на Брендън Хийт - 67:46, въпреки че Шарлероа се опита да натисне в началото. Играта на Божидар Аврамов пък беше неразгадаема и той поддържаше аванса в полза на "студентите", а в края на частта той се увеличи до 23 точки при 79:56.

9 минути преди края разликата стана 26 след три точки на Абукар, което до голяма степен предопредели изхода от срещата - 82:56. Докузовски направи и няколко ротации в своя състав, като повече минути получиха Стойков, Банев и Масамба, като тези ротации позволиха на гостите да намалят и в крайна сметка загубиха със "само" 93:75.

Водещи