Медалите в Лондон ще бъдат най-големите до този момент 28.07 | 14:37

Призовете от 2012 ще влязат в историята на летните Олимпийски игри, като единствено медалите от Ванкувър 2010 могат да се похвалят с по-голям размер

От Константин Симидчийски

"По-големи, по-широки, по-тежки" - това ще бъде мотото на медалите, които ще бъдат раздадени на най-добрите атлети в света на предстоящите Олимпийски игри в Лондон следващото лято.

Диаметърът на мечтаните призове ще достигне 1.3 сантиметра, а теглото ще удари рекордните 396 грама. Това определено ще направи златото, среброто и бронзът през 2012 най-масивните в цялата история на летните олимпийски игри до днес. Лидер в класацията продължават да са медалите от зимните игри във Ванкувър през миналата година.

Медалите бяха представени пред широката публика на специална церемония на площад "Трафалгар", като почетният гост на събитието бе принцеса Ан.

На едната страна на медалите е изобразена древногръцката богиня на победата Нике, а на другата са изрисувани пет символични изображения, сред които интерпретация на логото на Лондон 2012 и един от символите на английската столица - река Темза.

Дизайнът на призовете е дело на британеца Дейвид Уоткинс, чиято идея бе одобрена от списък с над 100 други предложени модели.

"Вълнуващо е да зная, че през следващото лято най-добрите атлети на планетата ще носят медали, проектирани от мен", заяви самият Уоткинс по време на церемонията в Лондон.

Раздадените медали по време на Лондон 2012 ще бъдат 2,100, което ще се случи в общо 302 церемонии.

Водещи

Най-четени