Наско Сираков с първа медийна изява като собственик на Левски, разкри куп новини 10.06 | 12:54

Тити Папазов става акционер с 35% в клуба, а Сираков призна, че е взел заем от Гриша Ганчев. Столът на Хубчев се клати, а задълженията на Левски са почти 24 милиона лева

От iNews.bg

Новият собственик с мажоритарен дял в Левски Наско Сираков даде първия си брифинг в качеството си на бос на клуба. Вълка сложи край на спекулациите каква длъжност ще заема Тити Папазов в управлението на клуба. Баскетболният специалист става вторият акционер на "сините" с 35% от ценните книжа. Наско призна, че преди години е фалирал и е поискал заем от Гриша Ганчев, който се е отзовал и му е отпуснал такъв с нотариална заверка.

Освен това Сираков обяви, че феновете ще имат свой представител в Надзорния съвет. На първата си пресконференция като собственик на Левски Сираков обеща, че "сините" отново ще печелят купи и титли, но Левски първо трябва да се превърне в синоним на коректност и да изчисти задълженията си. 

"Ясно е, че златният дъжд и финансов оазис, които да били в клуба през 2019 г, вече ги няма. Трябва да стиснем зъби и да стегнем коланите. Ще огледаме внимателно всеки един пост, където имаме хора и всяка една длъжност. Има какво и как да се направи в тази насока."

"Бившите собственици не са имали моята експертиза и е нормално да се правят грешки. Лукс е да има скъпоплатени чужденци, които да са резерви или извън групите. Това в момента не може да се допуска. Ще обърнем сериозно внимание на ДЮШ. Не на приказки, както беше през годините, а наистина да дадем шанс на нашите деца да тъпчат главния терен на стадион "Георги Аспарухов", обеща Сираков.

"Мисля, че единственото по-лошо място за футбол в София е стадион "Българска армия". Не е нормално двата водещи отбора в България да играят на подобни стадиони. Ще търсим съдействие и разбиране от премиера на България, тъй като многократно е показвал съпричастност към футбола. Мисля, че ще прояви разбиране и Левски заслужава по-добър стадион от това, което представлява в момента."

"Говорил съм с всички фенски организации и съм казал, че не се връщам, за да обещавам титли и купи. С толкова задължения и с тази материална база не е нормално да имаме такива аспирации. Там където е текло пак ще тече. Сигурен съм, че Левски ще си стъпи на краката и пак ще печели купи. На първо място обаче да станем синоним на коректност и да издължим дълговете си. Истината е, че трупайки тези задължения и трупайки некоректност към клубове, играчи и мениджъри, абсолютно на всякакво ниво е загубен респекта към тази институция. Това се вижда във всеки един мач на този отбор и не може да продължава", обяви легендата на "сините".

Легендата разкри шокираща новина - укриващият се в Дубай вече бивш благодетел на "сините" Васил Божков си търси 7 милиона лева от клуба. От изказването на Сираков стана ясно, че той е финансирал "сините" и със заеми. 

"Заеми и главници - 11 000 070 лева. "Главболгарстрой" - 3,820 млн. лева. НАП - по споразумение - 4,3 милиона лева. Текущите задължения към НАП са 714 хиляди лева. Заплати към 2 май - 1,8 млн. лева. 606 хиляди лева към клубове, комисионни по трансфери - 130 хиляди лева. Лични пари по договори на футболисти - 270 хиляди лева. 135 хиляди лева за екипировка. Текущите разходи са 50 000 лева. За местни данъци и такси Левски дължи 963 хиляди лева. Общо 23 948 000 лева", обяви Сираков.

"Да, тази цифра звучи стряскащо", каза легендата.

"В момента в клубната каса има около 100 хиляди лева", съобщи Сираков.

"Спас Русев направи жест и му благодарим. Преди 20 минути подписахме споразумение с "Главболгарстрой" за 5 години. Прекратяват делото срещу Левски и подписахме 5-годишно споразумение без никакви лихви. След 5 години ще бъдат потърсени дължимите пари към тази компания. Дотогава клубът ще може да си стъпи на краката", каза Сираков. 

"Също така 7 млн. лева са задълженията към Националната лотария и "Нове Холдинг", но те са с падеж 2023 година. Не е чак толкова страшна ситуацията. Реално в момента най-големият проблем са парите, които дължим от началото на годината досега - на футболисти, администрация и треньори. С всеки един от тях ще започна разговори след тази пресконференция. Ясно е, че този златен дъжд, който е валял досега, е приключил. Всеки един трябва да прояви уважение към институцията Левски. Когато е имало пари, всичко е плащано на секундата. Сега трябва да стегнем коланите. Разбира се, че ще огледаме много внимателно всеки един пост, където имаме хора. Има какво и как да се направи в тази насока", добави новият собственик на Левски.

Снощи Левски загуби с 0:2 гостуването на Локомотив (Пловдив) от полуфиналите за Купата на България, което още повече утежни ситуацията за Хубчев.

"Водих разговори със спортно-техническия щаб. Всеки, който обича Левски, не е доволен от това, което вижда. Трябва да се направи нещо. От голямото желание на всеки нов собственик, първо да се хареса на феновете, а след това и да успее с него, но са се направили спортно-технически грешки. Тук е големият потенциал и ще избера точните хора, които ще ми помогнат", oбясни Сираков.

"Не разчитайте, че ще хвърлям бомби и ще обявявам имена. Работи се в абсолютна всяка посока. Предстоят ни в следващите дни разговори с мои бивши колеги и хора, които са работили в клуба. Но не трябва да се правят интриги. При всички положения ще проведа още един разговор с Петър Хубчев и тогава мога да бъда по-конкретен за неговото бъдеще", каза Наско Сираков.

Водещи

Най-четени