От Световното започва план "Рио" за българското колоездене 21.09 | 14:39

Страната ни ще бъде представена от Мартин Грашев, Георги Георгиев и Стефан Христов на шампионата на планетата в Холандия

От Мариян Найденов

Националният отбор на България по колоездене тръгва днес за Световното първенство след 4-годишно отсъствие от престижния форум. След 62-ата международна колоездачна обиколка на България селекционерът Красимир Коев реши страната ни да бъде представена от Мартин Грашев ("Несебър") и каращите за "Брисаспор" Георги Георгиев и Стефан Христов. Общият старт е в неделя.

"Досега целите ни бяха завършване. Но вече влизаме в нов олимпийски цикъл и започваме работа с мисъл за Рио още от сега. Планът ни е да изградим проектонационален отбор от 12 състезатели. В това число ще са най-добре представящите се. Но изискванията към тях вече няма да са просто завършване, а ще се увеличават с времето, за да гоним възможно най-предни класирания до следващата олимпийска година", заяви президентът на Българския колоездачен съюз Петър Бончев.

"Целта е прилично завършване. От 2008 г. не сме участвали. Работим от шест месеца, тепърва ще гоним по-големи резултати. Почваме олимпийска подготовка с 10-12 човека. За Лондон целта ни беше завършване, за Бразилия вече ще е да имаме човек поне в първите 30", заяви преди да отпътува за Холандия селекционерът Красимир Коев.

За него скандал с неповикването на Данаил Петров не съществува. Като треньор носи отговорността и не е длъжен да дава обяснения, но го направи, само защото високи цени колегата и човека Данаил Петров.

"Направих избора според своите виждания за спортно-техническо и психологическо състояние на всеки от кандидатите. Винаги ми е допадала амбициозността на Данаил. Но прецених, че сегашната му спортна форма няма да покрие изискванията на световния форум.

Да, Данаил записа историческо първо участие на българин в обиколката на Испания. Но това изпи голяма част от силите му. Не пренебрегвам отличното му представяне в силната обиколка на Турция, но тя беше преди пет месеца. След това Данаил изпълни целта да завърши на олимпиадата. Но преди "Вуелтата" не стигна до финала на еднодневно състезание "Сан Себастиан".

Горди сме от историческото първо участие в обиколката на Испания, но не трябва да се въодушевяваме само от едното завършване там. Като селекционер имам отговорната задача да избирам най-подготвените към момента и благодаря на ръководството, че ми дава свободата да защитавам треньорските си принципи.

Вярвам, че и занапред Данаил ще ми дава поводи да го включвам в състава, както бе и за олимпиадата в Лондон. Но сега съм преценил, че това е най-добрият избор за световното", обясни конкретните си мотиви Красимир Коев.

Че място за сръдни няма е категоричен и Мартин Грашев. "Какво да кажа аз, като бях в разширения състав за олимпиадата в Лондон и един от титулярите. Седмица преди самия старт треньорът ми каза, че няма как да замина, при положение, че на последното състезание - шампионатът на България, се представих доста зле. Тогава не се чувствах добре за деня и изпуснах олимпийския отбор.

Изглежда нормално да се обидя, но няма място за сърдене. Има си треньор. Тежката дума е негова. След като така е преценил, значи така е редно. Не ми стана много приятно, но защо да се жалвам? Приех лошата за мен новина и това, което сам съм си го направил. И продължих напред. Спортът ни е колкото индивидуален, толкова и отборен. В един отбор, макар и национален, няма ли колектив и сплотеност, няма как нещата да вървят напред", сподели Мартин Грашев.

"Не сме водеща сила в колоезденето, но с каквото можем, ще помогнем. Надявам се да защитим интересите на българското колоездене и колоездачния съюз, представяйки се достойно на световното първенство. Твърде млад съм и само съм чувал за онази слава и популярност на българското колоездене преди години.

Не може от раз да върнем всичко на ниво като едно време. Настанаха тежки времена покрай кризата и спортът много замря. Виждате футбола, а камо ли останалите спортове. Но с обединени усилия нещата могат да тръгнат нагоре.

Влага ли се - идват успехи. Трябват и спонсори. Ние сме големи мъже и всеки има нужда от финанси. От тази година "Изида" стана спонсор на националния отбор, което е добра новина и за нас. Виждам, че се прави всичко възможно колоезденето да добие необходимата популярност", добави Грашев преди да тръгне за световното първенство.

"Със смесени чувства съм от обиколката на България. Донякъде съм доволен от третото място, но смятам, че имах сили да спечеля. Имах сили за жълтата фланелка", сподели Георги Георгиев.

"След Варезе през 2008 година, успешно завършване в Холандия ще е добро за нашата федерация, както и за нас. След това можем да търсим и по-високи резултати за следващото световно. Надявам се сега да поливаме градината и след 3-4 години да берем плодовете.

Условията във федерацията и в националния отбор са коренно различни. Хората в колоезденето го виждат с просто око. Преди даже нямаше и национален отбор, всеки ходеше индивидуално на световно. Сега бяхме на лагер в Панчарево, преди лагери нямаше. Националният селекционер е човек, който разбира. Ръководството обича колоезденето и живее с неговите болки. Надявам се да възвърнат славата и след години да постигнат успехите, към които се стремят", допълни Георги Георгиев.

"Надявам се да се представим добре на световното. Маршрутът е много тежък. Виждаме, че от федерацията имат по-високи изисквания. Ще направим всичко възможно да се представим добре. От колоездачния съюз ни казаха за 4-годишния олимпийски проект. Със стремежа на самите състезатели да се развиват до Рио нивото трябва да се повиши. Би трябвало да се насочим към по-големи амбиции и да гоним по-високи резултати", сподели Стефан Христов, преди да се качи на самолета за Холандия.

Водещи

Най-четени