Петър Ценков се отказва от Рали "Дакар" 24.01 | 08:31

Причините за решението му са прекалените натоварвания

От Краси Киров

Единственият българин с три успешни завършени участия на рали "Дакар" Петър Ценков обяви, че няма повече да се състезава в най-мащабното и най-тежко офроуд състезание в света.

Той обясни, че причините за решението му са прекалените натоварвания, на които е станал жертва по време на походите в Перу, Аржентина и Чили. Също така липсата на сериозно финансиране е направила задачата на Ценков и екипа му почти непосилна и го е поставила на границата на оцеляването.

"С най-голямо удоволствие се отказвам от по-нататъчно участие в рали "Дакар", защото това не е място само за забавление", сподели Ценков.

"Дакар е обвит в авантюристична представа, но трябват много сериозни спонсори, за да се получи нещо. Това, което направихме през тази година, беше с много малко средства и накрая изнемогвахме.

Три пъти казвах на навигатора ми, че сме приключили. Не е нормално 15 дни да не спиш", завръши Ценков, който този сезон за първи път се включи в "Дакар" с автомобил, а не с АTV, както преди.

По време на надпреварата Ценков имаше постоянно проблеми, като бе заявил, че автомобилът е много по-тежък клас от ATV-тата за завършване на "Дакар".

В заключителната фаза на състезанието дори се смяташе, че Ценков е отпаднал, защото повече от 2 часа не се движеше по трасето. В крайна сметка българският екипаж успя да приключи мащабната задача, както и другият роден отбор начело с Орлин Алексиев като пилот.

Тодор Христов отново не успя да финишира със своето ATV, като той се подвизаваше в "Дакар" с македонски лиценз поради финансовите проблеми на Българската федерация по мотоциклетизъм.

Водещи

Най-четени