Победната серия на ЦСКА продължи и срещу Черно море 22.04 | 15:38

"Армейците" загряха за вечното дерби с Левски, подчинявайки с 4:1 "моряците"

От Константин Симидчийски

Лидерът в класирането на Виктория ФП ЦСКА изнесе една от най-силните си продукции през този сезон и се наложи категорично с 4:1 над Черно море на "Българска армия" в мач от 24-ия кръг на първенството. "Армейците" тотално надиграха своя противник и не оставиха съмнения, че са по-добрият отбор.

До 25-ата минута момчетата на Стойчо Младенов поведоха с 2:0 след голове на Галчев и Мораеш. Три минути по-късно Георги Илиев намали от дузпа, но двата гола разлика бяха възстановени до края на първата част, след като отново Мораеш се разписа за 3:1, също от дузпа. Автогол на Попов в 79-ата минута оформи крайното 4:1.

Така ЦСКА увеличи аванса си в класирането на 9 точки. "Червените" имат 63 точки, докато преследвачът Лудогорец излиза днес в Разград срещу Литекс в другото дерби от днешната програма. Черно море пък остана с 43 точки на 7-ата позиция и почти няма шанс да се класира за европейските клубни турнири.

Стойчо Младенов не изневери на схемата, която налага в ЦСКА, въпреки че варненци пристигнаха без големите си звезди. До Тодор Янчев в средата на терена застана юношата на Левски Николай Дюлгеров. Станислав Костов, който донесе победата в предния кръг срещу Славия, отново беше оставен на резервната скамейка. Нджонго Присо пък се завърна в стартовия състав, след като изтърпя наказанието си от 4 мача, получено след мача с Локо (Пд). Черно море пък излезе на терена в доста осакатен състав, като звездите Паломино и Миро Манолов останаха във Варна. В тяхно отсъствие играта в предни позиции зависеше от Божилов и Георги Илиев.

"Червените" започнаха изключително надъхано двубоя и това даде резултат още в 6-ата минута. Карачанаков получи възможност да изпълни пряк свободен удар. Той стреля много силно и технично, но вратарят успя със сетни усилия да отклони топката в горната греда. До коженото кълбо обаче пръв стигна Борис Галчев, който от 3 метра отбеляза безпроблемно 1:0.

Две минути по-късно ЦСКА бе близо до нов гол. Присо проби мощно по дясното крило и центрира към далечната греда, където Карачанаков свали към Мораеш. Бразилецът изпревари защитниците в зелено-бяла фланелка, завъртя се и стреля, но право в ръцете на Денчев.

Възпитаниците на Стойчо Младенов продължаваха да владеят инициативата и Борис Галчев можеше да се разпише за втори път, но ударът му от статично положение мина на сантиметри от горната греда на Черно море. Варненци пък създадоха първото си положение чак в 22-ата минута, когато Божилов центрира към непокрития Илиев. Ударът му с глава от метър разстояние бе спасен.

В 25-ата минута дойде и моментът на Жуниор Мораеш, който за пореден път доказа, че е най-силният играч в българското първенство. Той направи самостоятелен рейд отляво, навърза няколко защитници на гостите, нагласи топката на удобния си ляв крак и с техничен удар преодоля съпротивата на вратаря - 2:0.

Настъпи леко отпускане в редиците на ЦСКА и варненци се възползваха веднага от това. В 28-ата минута Румен Николов бе изведен добре в наказателното поле на домакините, където той преодоля Крачунов, но защитникът фаулира играча на Черно море и съдията отсъди дузпа. Георги Илиев беше безкомпромисен от бялата точка и реализира в горния десен ъгъл - 2:1.

Това не уплаши "армейците", които продължаваха да натискат своя противник, а Карачанаков беше близо до попадението, но Денчев успя да се намеси. Поредната атака на ЦСКА в 41-ата минута завърши с центриране на Присо към Мораеш, който обаче бе настъпен по прасеца от защитник на гостите и Ристосков отново посочи бялата точка. Бразилецът сам реши да изпълни дузпата и хладнокръвно реализира за 3:1, отбелязвайки второто си попадение днес и 12-о в първенството.

До края на полувремето Черно море се опита да натисне, а съдията пожали "червените", след като вдигна само жълт картон за зверско влизане на Румен Трифонов с бутоните под коляното на Марлон Фернандес.

В началото на втората част отново Трифонов влезе грубо в краката на Фернандес, но съдията подмина положението, а играчът на Черно море напусна терена заради получената контузия. На негово място влезе Янчо Андреев. ЦСКА предпочете да пази резултата в тези минути и "червените" футболисти се дръпнаха малко по-назад и събитията на терена се развиваха в тяхната половина, но до голови положения не се стигаше.

В 64-ата минута 31-кратните шампиони можеха да направят победата си още по-категорична. Галчев центрира от корнер към далечната греда, където Мораеш беше останал непокрит. Бразилската перла на ЦСКА стреля с глава, но вратарят Денчев лиши нападателя от хеттрик в двубоя.

Черно море се опита да се върне в мача, но защитниците пред Мболи се справяха добре с набезите на варненци, а единствено Георги Божилов имаше удобно положение да отбележи, но алжирският национал на вратата на ЦСКА се намеси много добре и изби в корнер.

Атаките на "моряците" пък отвориха много пространства в дефанзивен план, от които "армейците" се възползваха много добре. В 73-ата минута Тодор Янчев остана очи в очи с вратаря Денчев, прехвърли го, но стражът успя да притича и да избие в корнер. За нещастие на гостите в 79-ата обаче нищо не можа да им помогне. Добра атака в червено завърши с подаване на Мораеш в наказателното поле. Там Християн Попов пресече подаването, но топката се насочи неспасяемо в собствената врата - 4:1.

До края на двубоя не се случи нищо по-интересно, но за радост на всички 8,000 души на стадиона на терна се завърна Апостол Попов, който се върна в игра след продължително лечение на тежка контузия.

Водещи

Най-четени