Спортните обекти ще могат да се вземат на концесия 01.06 | 13:26

Депутатите приеха законопроект за публично-частното партньорство, с който се изменя Законът за физическото възпитание и спорта

От Божидар Азманов

Спортни обекти и съоръжения от национално значение ще могат да бъдат отдавани на концесия, реши парламентът.

Депутатите приеха на второ четене законопроекта за публично-частното партньорство (ПЧП), с който се изменя Законът за физическото възпитание и спорта.

Финансирането, както и строителството и/или управлението и/или поддържането на спортни обекти и съоръжения и обекти за социален туризъм - държавна или общинска собственост или собственост на публичноправни организации, ще може да се извършва чрез публично-частно партньорство, записаха депутатите.

Спортните обекти и съоръжения и обекти за социален туризъм ще могат да се предоставят на концесия за строителство и/или концесия за услуга. Условията за обществен достъп и ползване на обекта и съоръженията му ще се определят с решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесия.

Председателят на комисията по физическото възпитание и спорт Огнян Стоичков ("Атака") каза, че досега законът е бранил спортните обекти с национално значение и не е позволявал да се дават под наем за съвместна дейност с частни партньори, а сега това се отменя.

Той посочи, че става въпрос за Националния стадион "Васил Левски", НСА, т.е. за обекти за спортна, възстановителна, тренировъчна и друга дейност. Стоичков отбеляза, че досега е имало гаранции за безплатно ползване на спортните обекти от студенти, ученици, деца.

"Беше регламентирано, че федерацията или спортният клуб, който стопанисва обекта дава квоти на другите спортни клубове и федерации за ползване. Сега всички тези разпоредби отпадат", посочи Стоичков, цитиран от БТА.

Според него механично се предлагат принципите на ПЧП, без да се отчита спецификата на тези обекти.

Водещи

Най-четени