Тази вечер стартира Рали България 08.06 | 09:57

В 43-то издание на надпреварата ще участват тридесет и два екипажа

От Божидар Азманов

Тридесет екипажа от общо тридесет и двата, които днес се явиха на административна проверка в щаба на рали България, ще започнат първи надпреварата в рали България днес по обед.

Всички те ще участват в официалните тестове преди състезанието, когато в рамките на 3 часа - до 15 ч. след обед, ще могат да направят последните настройки на автомобилите си преди състезанието.

43-ото издание на най-голямото българско рали стартира днес вечерта с първия от общо петнадесет специални етапа - Боровец 1. Той е дълъг 8.91 и стартира в 20.15 ч. в началото на зимния курорт и финишира в село Бели Искър.

Тази година листът със заявките включва общо 32 екипажа и той е с десет автомобила от предишната година. Седем от участващите са чужденци, докато през лятото на 2011 г. задграничните екипажи бяха осем. Единственият отсъстващ екипаж, който отпада още преди началото на състезанието е този на благоевградския клуб ДИАМО - Диана Стоянова/Лидия Георгиева (Ситроен Саксо).

Работата по рали България тази година закъсня с около два месеца заради неяснотите около това кой от двата екипа на националната федерация - този на Радослав Козлеков или на Александър Александров е в законното право да управлява спорта. Отделно изтеглените точно с един месец дати на състезанието направиха невъзможно подготовката на пътищата към Белмекен - най-високата скоростна отсечка измежду всички трасета на световните ралита.

Като победител в купата на ФИА за Източна Европа и един от 34-те пилоти в приоритентана листа на световната федерация, екипажът на Виваком Рали Тим Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Шкода Фабия S2000) ще стартира с щ1. Илиев (2007 г.), заедно с пилота на Глобул Рали Тим Крум Дончев (2008 г.) са двама от общо тримата българи, печелили това престижно състезание. Преди тях през 1971 г. първенец е Илия Чубриков.

За разлика от предишните години, сега на старта в Боровец няма да присъства нито един от лидерите в европейското първенство, чийто четвърти кръг е състезанието у нас. В същото време като малко известна звезда в колоната е Абдулазис Кувари, катарският пилот, който е лидер в шампионата на Близкия изток и завършил 10-и в последното рали от световното първенство - Акрополис. Участието на арабинът ще бъде с автомобил Мини Джон Купър S2000, който ще дебютира пред българската публика.

В сегашното си издание България е конструирано така, че да даде максимална компактност на трасетата и възможност на зрителите да наблюдават надпреварите по скоростните отсечки. Отделно сегашният формат на ралито предполага и по-голяма възможност за икономии по организацията му.

Общата дължина на състезателната дистанция е 249.88 км, като в първия ден се карат 126.62 км. Общо в трите дни на ралито състезателите ще преминат 653.68 км. Утре стартът на първия автомобил е в 11 ч. с етапа Бели Искър (6.47 км), а краят на първия ден е в 20.58 ч.

Водещи

Най-четени