Тежък ден за фаворитите в „Дакар“ 08.01 | 11:01

Шампионът Марко Патронели прекрати участието си

От Даниел Любомиров

Емблематичният шампион в рали "Дакар" Маркос Патронели стана първата елитна жертва на тежкия терен в Аржентина, като отпадна изненадващо още в 3-ия етап на най-тежкото състезание.

Патронели страдаше от дехидратация по пътя към изолирания бивак в Бареал и трябваше да се откаже от участието си в надпреварата. Отсечката в третия ден започна в град Сан Рафаел и завърши в Сан Хуан, като победител в отсъствието на Патронели в класа на четириколките стана Рафал Соник.

Той се възползва по най-добрия начин от отпадането на знаменития аржентински състезател и спечели етапа, с което поведе и в генералното класиране.

При автомобилите изненадващо 11-кратният победител в рали "Дакар" Стефан Петерханзел и легендарният Карлос Сайнц изживяха разочарование по пътя към Сан Хуан. Двамата оглавяваха генералното класиране след 2-ия етап, но бяха изместени от топ 3 след като не се представиха на ниво по трасето, което приличаше повече на отсечка от Световния рали шампионат.

Победител в 3-ия етап стана каталунецът Нани Рома, който се реваншира за изпуснатия успех в първия ден на "Дакар". На трета позиция финишира пилотът на Мини Насер Ал Атия, а преди него завърши Орландо Теранова.

След тежкия втори ден за българския екипаж, родните представители Орлин Алексиев и Пламен Николов не завършиха сред първите 100.

При мотоциклетите представителят на Испания Жоан Бареда Борд с Хонда за втори пореден път спечели етап от тазгодишното издание на "Дакар" и увеличи преднината си в генералното класиране на 13 минути пред французина Сирил Депре с Ямаха. Трети в днешния ден, а и като цяло до момента в състезанието, е Марк Кома с КТМ.

При камионите Андрей Каргинов триумфира, стигайки първи в Сан Хуан, с което записа шеста етапна победа в кариерата си с Камаз. Лидер в генералното класиране обаче остава Жерар де Рой, който има почти 20 минути преднина пред сънародника си от Холандия Марсел ван Филет.

Водещи

Най-четени