УЕФА нанесе сериозни санкции на няколко европейски клуба 21.12 | 17:51

Осминафиналистът в Шампионската лига Малага бе изхвърлен от Европа за срок от един сезон

От Константин Симидчийски

УЕФА извади испанския отбор Малага от евротурнирите за един сезон заради неплатени заплати и данъци и нарушаване на правилата за т.нар. финансов феърплей.

Европейската футболна централа ще изхвърли от Европа за един сезон още пет източноевропейски клуба, ако не погасят задълженията си до 31 март 2013 година, а на други два от Източна Европа е наложена само глоба. Малага ще изтърпи наказанието си в следващия европейски турнир, за който се класира в следващите четири години.

iNews припомня, че във въпросния "черен списък" на УЕФА бе и българският ЦСКА, който обаче успя да изчисти задълженията си.

Малага може да отнесе още един допълнителен сезон наказание през следващите четири години, ако не плати дълговете си до крайния срок 31 март 2013 година. Испанския клуб, чиито собственици са от Катар, отнесе и глоба от 300 000 евро от УЕФА. Малага ще прибере около 25 милиона евро от наградния фонд на УЕФА и телевизионни права за участието си в Шампионска лига този сезон.

Другите пет санкционирани клуба - Динамо Букурещ, Рапид Букурещ, Хадук, Осиек и Партизан, ще изтърпят наказанието си в следващия сезон, в който се класират за евротурнирите през следващите три години, ако не платят дълговете си до 31 март 2013 година.

На Хайдук е наложена глоба от 80 000 евро, като половината от сумата е условна и ще бъде платена от клуба, ако не бъдат погасени задълженията до 31 март. Глобите за Осиек, Рапид, Динамо и Партизан са по 100 000 евро.

Други два клуба, които бяха под мониторинг и застрашени от наказание, се отърваха само с глоби - 10 000 евро за сръбския Войводина и 75 000 евро за украинския Арсенал Киев. Мониторингът над полския Лех Познан бе свален и за клуба не е наложено наказание.

Водещи

Най-четени