Федерер грабна купата в Мелбърн 29.01 | 16:14

Швейцарецът победи Надал в драматичен сблъсък на финала на Аустрелиън опън

От iNews.bg

Роджър Федерер надделя срещу Рафаел Надал във финала на откритото първенство на Австралия. Швейцарецът спечели 18-та титла от турнир от Големия шлем. Срещата беше пълна с много обрати и всеки един от двамата се виждаше победител. Накрая Маестрото се оказа с по-здрави нерви и с малко повече късмет.

Мачът започна с леко игрово превъзходство на Надал. Но и Федерер печелеше без особено напрежение подаванията си. Швейцарецът натисна в седмия гейм и реализира пробив. После си взе двата сервис гейма и спечели с 6-4 за 35 минути. Роджър загуби само само четири точки, когато сервираше.

Във втората част Надал дръпна 4-0. Роджър имаше три точки за пробив, но в края на сета Надал спечели двете си подавания на нула. За 40 минути испанецът изравни резултата - 6-3.

Федерер се върна и доминираше в третия сет. Той проби веднага за 2-0. Преди това Роджър спаси две точки за пробив в един гейм от 14 разигравания. Швейцарецът проби и за 5-1 и спаси още две възможности Надал да остане в сета. Частта завърши с 6-1, но продължи 38 минути.

Както се и очакваше Надал не се предаде. Той доминираше в четвъртата част и реализира втората възможност за пробив и поведе с 3-1. Както се случваше в предишните сетове първият пробив се оказа решителен. Рафаел не допусна спад и Федерер нито за веднъж не можа да застраши предимството му. Последните два сервис гейма Надал ги спечели на нула. Сетът продължи 37 минути и завърши 6-3 за испанеца.

Петият сет беше апотеозът на този мач. Докато във всяка една от предишните части имаше доминатор сега това не можеше да е възможно. Надал имаше инерцията и проби веднага за 1-0. Това предопредели стратегията на двамата. Федерер трябваше да си печели подаванията бързо, нещо с което и Рафа може би беше съгласен. Сервис геймовете на испанеца бяха дълги и в четирите се изиграха по 10 разигравания. В първите два Рафаел спаси 4 възможности за пробив. През това време Роджър загуби само една точка когато подаваше.

Пробивът беше върнат за 3-3. И вече Федерер изглеждаше по-вероятния победител. Надал не се предаде, но в последните два дълги гейма, първия на негово подаване, а втория на сервис на Федерер и късметът не бе на негова страна. На няколко пъти ястребовото око беше повикано на помощ. В някои случаи и спекулативно, но то беше на страната на Федерер.

Имаше и още един интересен момент. Преди два дни в една от решителните точки топката тупна на мрежата и излезе в аут. Днес при подобна ситуация тя падна в полето на Надал. И все пак атакуващият тенис победи защитния.

Източник: Sporta.bg

Водещи

Най-четени