Футболни величия дадоха старт на Ариана Аматьорска Лига в Благоевград 24.06 | 20:41

От днес 122 отбора с над 1200 аматьори футболисти влизат в спор за място във финалната фаза на турнира

От Краси Киров

Днес в спортен комплекс "Арена Парк", Благоевград, с над 1200 аматьори футболисти стартира турнирът Ариана Аматьорска Лига.

Футболните звезди от близкото минало Петър Михтарски и Ивайло Андонов откриха турнира, като изпълниха центъра в първия мач от надпреварата - между отборите на "Енергетик Солар Бийч" и "Елхово". Първият съдийски сигнал пък беше подаден от треньора на вратарите на националните ни отбори до 19 и 21 години - Мирослав Митев.

За шампион на Благоевград ще се състезават 122 отбора, които ще играят в схемата на турнира в продължение на 2 поредни седмици (24-26 юни квалификации и 01-03 юли плейофи и финал).

Първата квалификационна фаза ще се проведе от днес до неделя на територията на "Арена Парк". За плейофите и финала Ариана ще изгради специален мобилен стадион "Ариана Арена" с трибуни за 500 души, в центъра на града на пл. "Георги Измирлиев". Именно Благоевград за първи път ще посрещне уникалното преносимо футболно съоръжение, без аналог досега в България.

Организаторите от Ариана отбелязват засилен интерес към поредното издание на турнира в Благоевград, след като броят на заявилите участие отбори е почти двойно по-голям спрямо този през миналата година (68 отбора). Победителят в миналогодишното издание - отборът на "Атлетик Грамада", е един от основните претенденти за титлата и през тази година.

Досега турнирът на непрофесионалните футболисти се проведе в Стара Загора, Плевен, Пловдив и София, събирайки над 7500 аматьори. Форматът на състезанието през тази година е адаптиран към интереса на участниците. То се провежда на 2 етапа - квалификации тип директни елиминации в петък, събота и неделя (участват всички регистрирани), и групова фаза с финал в неделя (24 отбора, класирани от първия етап). Чрез пълен жребий в сряда бяха разпределени отборите за първата фаза на срещите.

Решителният мач за титлата е в неделя (3 юли) от 16:40 часа. Достигналите до финал два отбора ще представят Благоевград на големия заключителен турнир във Варна през септември. Победителят в него ще се изправи в приятелски мач срещу отбора на Литекс.

Водещи

Най-четени