Шефът на МОК надъхва София да кандидатства за домакин на Олимпиада 14.09 | 14:53

България е олимпийски рекордьор в спорта, удивен съм от организаторските ви способности, каза Томас Бах

От iNews.bg

София ще кандидатства за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г. Това стана ясно след разговора на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах с премиера Бойко Борисов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев в Министерски съвет. Официалната среща между Кралев и Бах продължи в Министерство на младежта и спорта (ММС), на която присъстваха председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова, генералният секретар на БОК Белчо Горанов и зам.-председателите Йорданка Благоева, Валентин Йорданов, Красимир Инински и Любомир Ганев.

"Това, което правите, е невероятно. В момента в България се провеждат три световни първенства в олимпийски спортове, което мисля, че е олимпийски рекорд. За една година в Германия организирахме 11 световни шампионата по олимпийски спортове, но нямам спомен три от тях да са били по едно и също време. Това ми дава повод да ви окуража да минете на следващо ниво и да кандидатствате за домакин на Зимни олимпийски игри”, заяви Бах.

Премиерът Борисов коментира, че ще се чувства по-уверен в успешното ни домакинство, ако първо организираме Зимни младежки олимпийски игри и възложи на министър Кралев да подготвят кандидатурата на София за домакин на игрите през 2024г., заедно със Стефка Костадинова и експерти от МОК. Първите консултации с МОК относно кандидатурата на България ще бъде обсъдена от министър Кралев и Стефка Костадинова в рамките на Летните олимпийски младежки игри в Буенос Айрес през октомври.

Най-влиятелният човек в световния спорт сподели, че е изключително доволен от сътрудничеството си с Красен Кралев като член на Управителния съвет на WADA и подчерта, че българският министър умее да балансира между интересите на различните правителства така, както премиерът Бойко Борисов балансира между държавите на Балканите. Томас Бах посочи, че в лицето на Стефка Костадинова и министър Кралев България има изключителни посланици пред света.

"Сега вече МОК организира младежки олимпийски игри, подпомага финансово домакините, а и кандидатурите са много по-опростени и съобразени с местните дадености и еко-изискванията. Бихте могли да бъдете чудесен домакин на младежка зимна олимпиада през 2024 година, МОК ще ви подкрепи всячески, като още по време на младежката олимпиада след месец в Буенос Айрес можете да влезете в контакт с наши експерти и да ги използвате," каза Томас Бах.

Министър Кралев изтъкна, че доверието, което получава България, е в резултат на целенасочената работата на правителството и лично на Бойко Борисов. "Премиерът Борисов е спортна натура и помага изключително много на българския спорт. От 2009 година у нас се изградиха множество съоръжения, което ни позволява да домакинстваме на първенства от най-висок ранг. Горди сме, че отзивите, които получаваме за организацията на световните първенства до момента, са отлични", каза Кралев.

По време на срещата в ММС Красен Кралев връчи на Томас Бах най-високото държавно отличие в областта на спорта "Венец на победителя". Германецът е първият чужденец, който получава почетния знак, учреден през 2015 г. по инициатива на министър Кралев и с който се награждават заслужили спортисти, треньори, ръководители и личности с голям принос за развитието на българския спорт.

След това олимпийският шеф посети Национална спортна академия "Васил Левски, където бе посрещнат от ректора проф. Пенчо Гешев. Пред цялата академична общност Томас Бах бе удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на НСА. Кратко приветствие към президента на МОК отправи Стефка Костадинова. "Искам да ви уверя, че сме впечатлени от активността, динамиката и размаха, с които действа новото ръководство на МОК. Олимпийското движение се нуждаеше от подобна промяна и "модернизиране", които напълно кореспондират с новите реалности на съвременния свят. Специално искам да Ви поздравя и да благодаря за усилията, които положихте за обединения отбор на Северна и Южна Корея по време на Игрите в ПьонгЧанг. Това промени глобално гео политическата обстановка в синхрон със заветите на Пиер Дьо Кубертен. Днес олимпийските игри отново обединяват нациите, рушат прегради и премахват граници," каза Стефка Костадинова.

Германецът изнесе публична лекция на тема "Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество”, която предизвика огромен интерес. Томас Бах е третият президент на МОК, удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на НСА, след Хуан Антонио Самаранч (1998) и Жак Рох (2009). Заедно със Стефка Костадинова, столичния кмет Йорданка Фандъкова и проф. Пенчо Гешев Томас Бах поднесе цветя пред барелефа на Пиер дьо Кубертен във фоайето на академията.

След това президентът на МОК бе на работен обяд със Стефка Костадинова, а в късния следобед видният гост ще се срещне с български олимпийски шампиони и медалисти в Национална художествена галерия "Двореца", където първо ще разгледа уникалната изложба с 91 живописни произведения от колекцията на легендарния шампион Боян Радев. Изложбата е посветена на 50-ата годишнина от спечелването на златния олимпийски медал от Боян Радев в Мексико 1968.

Привечер Томас Бах ще бъде официален гост на Световното първенство по художествена гимнастика в зала Арена Армеец, където заедно със Стефка Костадинова ще награди част от призьорките, след което му предстои вечеря с президента на Международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари Ватанабе.

Това е първа визита на Томас Бах в България в качеството му на президент на Международния олимпийски комитет. В състава на делегацията са още г-н Майкъл Ноел – директор "Връзки с медиите" на МОК, г-жа Марина Барамиа –  директор "Протокол" и личен асистент на президента, г-жа Памела Випонд –  зам.-директор "Връзки с НОК и Олимпийска солидарност" и г-н Грег Мартин –  медиен координатор, а вечерта към тях се присъедини и г-н Кит МакКонъл – спортен директор на МОК.

В съботния ден Томас Бах и придружаващите го лица ще посетят Световното първенство по гребане в Пловдив. В късния следобед, отново в София е предвидена среща с президента на Република България Румен Радев, след което привечер делегацията на МОК ще отпътува през Мюнхен за Лозана.

Водещи