Шумахер най-бърз в дъжда, доминация за МакЛарън във втората тренировка 14.10 | 10:55

Световните шампиони Михаел Шумахер и Люис Хамилтън спечелиха първите тренировки за Гран При на Южна Корея

От Михаела Ганчева

Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер записа най-бързо време сред проливния дъжд на първата свободна тренировка за Гран при на Корея през уикенда.

Нарушените атмосферни условия създадоха грижи на пилотите, като част от тях се отказаха от правото си да направят първи официални тестове на трасето. В крайна сметка към края на тренировката времето се подобри и именно тогава бяха записани и най-добрите времена за деня.

Опитният Шумахер бе най-бърз на пистата "Йеонгам" с време 2:02.784 минути, следван от новия стар световен шампион Себастиан Фетел и пилота на Форс Индия Под ди Реста на съответно 56 и 72 хилядни зад прочутия германец.

Четвъртата позиция остана за Адриан Сутил, а петата и шестата- за Себастиен Буеми и Камуи Кобаяши. Люис Хамилтън остана със седмо време на тренировките, за разлика от съотборника си в МакЛарън Дженсън Бътън, който се отказа да върти обиколки на мократа "Йеонгам". Топ 10 на пилотите допълните Нико Розберг, Серхио Перес и Марк Уебър. Състезателите на Ферари Фелипе Маса и Фернандо Алонсо също не взеха участие в първите тестове.

Във втората свободна тренировка обаче болидите на МакЛарън диктуваха темпото и заслужено доминираха в крайните резултати. По-бърз от двамата бе Люис Хамилтън, който изпревари Дженсън Бътън с 0.104 сек., но британското дуо завърши с цели 1.7 сек. пред всички останали, начело с новия световен шампион Себастиян Фетел от Ред Бул.

Трасето вече беше поизсъхнало след дъжда, който падна по време на първата свободна тренировка и не позволи на отборите да покажат истинските си възможности.

Двата МакЛарън-а тръгнаха много добре още в началото на сесията и в крайна сметка оставиха конкуренцията на почти две секунди след себе си.

Четвърто най-добро време даде Фернандо Алонсо (Ферари), а съотборникът на Фетел - Марк Уебър завърши пети. Хайме Алгерсуари (Торо Росо) се нареди шести, а на седма позиция завърши второто Ферари на Фелипе Маса.

Топ 10 допълниха Нико Розберг (Мерцедес), Себастиен Буеми (Торо Росо) и Пол ди Реста (Форс Индия).

Водещи