Станишев: Цветанов трябва да се оттегли от политиката 24.04 | 15:03

Важно е прокуратурата да провери нещата докрай, смята лидерът на БСП

От Гергана Златкова

Има разлика между разпита на Цветан Цветанов и този, който направих аз.

Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев след разпита му в Специализираната прокуратура относно внесения от него сигнал за нерегламентирани подслушвания от страна на МВР, предаде агенция "Фокус".

"Г-н Цветанов отговаря за законосъобразното използване на СРС-та, а аз съм свидетел, който предоставя информация за начина, по който получен сигналът”, обясни Станишев.

По думите му, по Закона на МВР и по закона за СРС, лично министърът на вътрешните работи отговаря за работа на служба СДОТО.

Тоест, Цветан Цветанов е персонално отговорен и няма филтри между него и ръководството на тази служба.

Вътрешният министър отговаря за законосъобразното използване на този инструмент държавата и носи наказателна отговорност, ако има нередности, посочи Сергей Станишев.

"Прокуратурата повдигна 4 обвинения, много сериозни, към бивши служители на службата СДОТО и потвърди след проверка, че 2/3 от информацията в този сигнал е достоверна.

Резултатите от първата проверка на Прокуратурата даде основания да се стартира наказателно разследване”, каза още той.

По думите му, става ясно, че е направен опит за заблуждаване на Прокуратурата, възпрепятстване на правосъдието, както и това, че е имало заличена информация по един насилствен път - с отвертка.

"За всичко това носят отговорност преките ръководители. Важното е да се изясни и Прокуратурата да стигне до край в своята проверка: кой е поръчителят”, допълни Станишев.

Вчера (23 април) на разпит в столичното следствие и специализираната прокуратура бе и бившият вътрешен министърЦветан Цветанов, като най-вероятно причината да бъде привикан е разследването за подкуп в особено големи размери срещу отстранения от поста шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Водещи

Най-четени