Австриец скочи от „ръба на Космоса“ 26.07 | 15:14

Феликс Баумгартнер извърши шеметен скок от височина почти 30 километра

От Георги Георгиев

В сряда сутринта австриецът Феликс Баумгартнър извърши успешен скок от стратосферата, като "полетът" му към Земята започна от шеметната височина от 18 мили (28,8 км).

По време на скока австрийският национал по парашутизъм е бил облечен в специален скафандър, който му позволил да оцелее в изключително рядката въздушна среда и ниските температури на тази височина. За близо четирите минути, в които падал свободно, смелчакът развил скорост от близо 850 км/ч, преди да разтвори парашута си и да се приземи безопасно в Розуел, Ню Мексико.

До внушителната височина Баумгартнър успял да достигне благодарение на огромен хелиев балон с прикачена към него капсула. Самото изкачване продължило около час и половина.

Рискованата мисия, наречена Stratos, е финансирана от компанията Red Bull. Тя е била внимателно подготвяна от експерти и доброволци в продължение на пет години.

Скокът е вторият по рода си за Баумгартнър в рамките на мисията, като плановете са следващия месец австриецът да извърши скок от рекордната височина от 23 мили (36 километра).

Заедно с това австриецът се надява да се превърне в първия човек, който ще премине звуковата бариера извън летателен апарат.

Ако успее в рискованото си начинание, Феликс Баумгартнър ще счупи 52-годишния рекорд на американския полковник Джо Китингър. На 16 август 1960 г. той скача от внушителната и по сегашните стандарти височина от 31,3 км.

Самият Китингър, който в момента е на 83 години, ще съветва Баумгартнър по проблемите на бъдещия скок.

Водещи

Най-четени