Близо 90% от Android смартфоните са лесна плячка за хакери. Кои са най-добре защитените марки? 15.10 | 19:01

Основната причина е липсата на адекватни мерски за затягане на сигурността

От Ивайло Коралски

Изследване, финансирано от Google и проведено от Кеймбриджкия университет, разкрива, че 87% от Android устройствата са елементарни за хакване, а причината е известна на всички големи производители на смартфони.

Според Аластеър Бересфорд основният проблем, е, че споменатите производители не пускат на регулярна база кръпки, поправящи сигурността на техните продукти.

Екипът на университета е изготвил своето изследване на база 20 хиляди потребители, които инсталирали специално приложение за анализ на своето устройство. Благодарение на получената информация екипът изготвил класация на производителите, базирана на количеството техни телефони и таблети, които са максимално защитени и до каква степен е ъпдейтната операционната система на въпросните устройства.

Оценката на Nexus устройствата е 5,2 от 10, превръщайки ги в най-защитения Android хардуер.

LG е на второ място, с общ сбор 4 от 10. Следва Motorola с оценка 3,1 от 10. Останалите популярни Android производители (Samsung, Sony, HTC и Asus) са след Motorola, а техните оценки са в скалата 2.x.

Бересфорд се надява изследването да помогне на потребителите при избора на следващото им Android устройство и да предизвика производителите с по-ниски оценки да запретнат ръкави, предлагайки навременни ъпдейти на сигурността.

Водещи

Най-четени