В Германия отново погледнаха накриво Facebook 14.11 | 18:30

Хамбург не харесва опцията за тагване на снимки на потребители

От iNews.bg

Защитата на личните данни за пореден път беше поставена във фокуса на вниманието в Германия, след като властите в Хамбург заплашиха социалната мрежа със съд, предаде Deutsche Welle.

Причина за недоволството на властите в северния германски град е приложението на Facebook, което разпознава черти на лицето. Тази опция позволява на програмата автоматично да предлага тагове за хората, които са в профила на потребителя.

За да може опцията да работи както трябва, е необходима употребата на значителен запас от данни за биометричните черти на лицето на всички потребители на Facebook. Социалната мрежа е разработила услугата без да уведомява потребителите в Европа и без да иска съгласието им, което е нарушение на европейското и в частност на германското право, смятат в Хамбург.

От август насам властите в Хамбург водят разговори със Facebook по въпроса, но търпението им се изчерпва. Администрацията в германския град счита, че само съдът може да реши въпроса.

Междувременно Германия и ЕС обсъдиха нов план за защита на личните данни, който да действа в цяла Европа. Германският министър на земеделието, храните и защита на потребителите Илзе Айгнер се срещна с в Брюксел с европейския комисар по правосъдието Вивиан Рединг. Те обсъдиха възможността за създаването на единно европейско законодателство, отнасящо се за компаниите, които извършват дейност в Европа. Предвижда се да няма значение дали хардуера физически се намира на европейска територия, когато става въпрос за регламентиране на дейност.

Приложението на подобно законодателство във всички страни-членки на ЕС вероятно ще отнеме години.

Водещи

Най-четени