Дронове сигнализират за болести по горите, пожари и незаконен дърводобив 30.04 | 12:06

Фирми и учени от БАН разработиха безпилотни устройства за наблюдение на горите

От iNews.bg

Безпилотни летателни устройства от типа на дроновете могат да предоставят ефективни, бързи и качествени решения при информационна обезпеченост за състоянието на горите на принципа на лазерно сканиране.

Устройството беше представени пред ръководството на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) от фирми за внедряване на нови технологии и учени от Института за космически изследвания към БАН, съобщиха от пресцентъра на горското ведомство.

Технологията действа чрез система за лазерно сканиране, която е сред най-модерните за заснемане и осигурява висока точност и бързина. Устройството може да регистрира обекти с точност 5-10 мм, листната маса, включително и диаметъра на дърво. Дроновете могат веднага да предадат и сигнали за появата на горски пожар, за да бъдат локализирани по най-бърз начин.

Данните могат да се използват за вземането на навременни мерки за съхранението и по-доброто опазване на българските гори от нарушители, болести и вредители. Модерната система може да бъде полезна и при превенцията и борбата с горски пожари.  Водещи

Най-четени