ЕК търси общественото мнение за интерактивните начини на плащане 11.01 | 14:54

Срокът за представяне на мнения е 11 април 2012 година

От Ивайло Ачев

Притежавате виртуален билет за влак, връщате пари на приятел чрез мобилния си телефон, пазарувате хранителни продукти онлайн или плащате с дебитната си карта в чужбина — начинът, по който европейските граждани плащат и пазаруват, се променя радикално. Затова са необходими и нови правила, които да урегилират променящата се среда.

Днес (11 януари) Европейската комисия публикува Зелена книга (предложение за нова законодателна норма, което подлежи на обществено обсъждане) по отношение на новите начини за разплащане. В Зелената книга се разглежда настоящото положение по отношение на плащанията с карта, по интернет и чрез мобилен телефон в Европа, посочват се разминаванията между сегашната ситуация и представата за напълно интегриран пазар на плащанията, както и пречките, създали тези пропуски.

Целта на Зелената книга е да провокира широка дискусия със заинтересованите страни, която да потвърди или допълни анализа на Комисията и да помогне за определянето на най-добрия начин за засилване на пазарната интеграция.

Основните въпроси, посочени в настоящата книга, се отнасят до:

  • достъпа до пазара и навлизането на пазара на съществуващи и нови доставчици на услуги;

  • сигурността на плащанията и защитата на данните;

  • прозрачното и ефикасно ценообразуване на платежните услуги;

  • техническата стандартизация;

  • оперативната съвместимост между доставчиците на услуги;

Още един ключов въпрос, обхващащ всички гореизброени аспекти, е правилното управление. С други думи кой е най-добрият начин да бъдат въведени мерките за отстраняване на установените пречки, гарантиращ материализиране на ползите в разумен срок.

Европейската комисия очаква гледните точки на заинтересованите страни по отношение на препятствията пред по-нататъшната пазарна интеграция на начините за плащане чрез банкова карта, по интернет или чрез мобилен телефон. Срокът за представяне на мнения по тази консултация е 11 април 2012 година.

Електронните плащания са от съществено значение за всички потребители, независимо дали пазаруват на място в търговските обекти или по интернет. В рамките на ЕС броят на разплащателните карти в употреба надхвърля 700 милиона, възможностите, които електронната търговия предлага, са огромни, а броят на смартфоните се увеличава драстично. В Зелената книга се анализират препятствията пред интеграцията на европейския пазар по отношение на тези обещаващи технологии на плащане.

Водещи

Най-четени