Европейският GPS вече достига до 1 млрд. потребители 09.09 | 14:43

Всички нови коли в Европа вече използват системата, за да викат помощ при инцидент

От iNews.bg

Утре европейската навигационна спътникова система "Галилео" ще достигне 1 млрд. потребители на смартфони в световен мащаб. Това съвпада с 15-та годишнина на Европейската агенция за глобалните навигационни спътникови системи (GSA) — основният партньор на Комисията при експлоатацията на "Галилео".

От декември 2016 г. "Галилео" предоставя т.нар. "първоначални услуги", които вече подобриха всекидневния живот на гражданите и предприятията, като осигуряват точни сигнали заопределяне на местоположението, навигация и измерване на времето.

Днес 95 % от дружествата, произвеждащи чипове за смартфони за спътникова навигация, създават чипове, които са съвместими с "Галилео". Данните за 1 млрд. потребители се основават на броя на продадените в световен мащаб смартфони, използващи "Галилео". Действителният брой на потребителите на "Галилео" е по-голям. В Европа всички нови модели автомобили, одобрени за пазара, са оборудвани със системата eCall, която използва "Галилео", за да съобщава местоположението на превозното средство на службите за спешно реагиране. От тази година "Галилео" е интегрирана в цифровите тахографи на камионите (устройства за записване на скоростта и разстоянието), за да се гарантира спазването на правилата за времето за шофиране и за да се подобри безопасността на пътя.

Водещи

Най-четени