Как да повишим капацитета на твърдия диск 6 пъти? 14.10 | 17:08

Отговорът на учени е добавянето на готварска сол в производствения процес

От Георги Георгиев

Екип от учени от Сингапур е разработил процес, който може да увеличи плътността за записване на данни върху хард дисковете до 0,5 терабита на квадратен сантиметър, което е шест пъти повече от информационната плътност на настоящите модели.

Основното средство за постигане на внушителното повишаване на капацитета бил натриевия хлорид или обикновената готварска сол, информира PhysOrg.com.

В случая процесът е подобен на този, който използвате, за да опаковате дрехите си в куфара преди да тръгнете на път, обясняват учените. Колкото по-плътно ги натъпчете, толкова повече ще можете да пренесете. По същата логика екипът използвал нано моделиране, за да постави повече от миниатюрните структури (носители на информацията под формата на битове) върху единица площ.

Тайната на новия метод се крие в използването на процес на електронна литография с изключително висока резолюция, които създават свръхфини наноструктури. Учените открили този процес, след като добавили натриев хлорид (готварска сол) към технологията на съществуващите литографски процеси. Така те успели да произведат фините наноструктури върху твърдия диск, без да правят скъпи подобрения в техниката си.

Конвенционалните хард дискове притежават произволно разпръснати наноскопични магнитни зрънца, всяко от които е с размери от 7-8 нанометра. Няколко десетки от тях формират един бит. Тази технология позволява на съвременните хард дискове да побират до около 0,08 терабита на квадратен сантиметър.

При новата технология сингапурските учени използвали малко по-големи зрънца с размери от 10 нанометра, като в случая тяхното предимство е, че всяка от тези структури съдържа единица информация. С новия метод за момента е създадена памет с плътност от 0,2 терабита на квадратен сантиметър и която в бъдеще има потенциала да достигне до теоретичните 0,5 терабита/см2.

Водещи

Най-четени