Марс се доближава максимално до земята тази вечер 30.05 | 17:32

Чрвената планета ще е „само“ на 75 млн. км

От iNews.bg

2005 година, съобщи в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Максималното сближаване ще е в 21,35 ч. по Гринуич. Тогава Червената планета ще е на 75 милиона километра от нас. Въпреки близостта обаче Марс няма да се вижда добре от Европа, защото е много ниско на хоризонта. Шоуто ще е най-впечатляващо от Австралия и Нова Зеландия, където Марс е високо на нощното небе, между яркочервената звезда Антарес и планетата Сатурн.

Земята и Марс се приближават на всеки две години и два месеца. Това става, защото планетата ни догонва Марс и го задминава, като бегач на вътрешен коридор по писта. Явлението се нарича опозиция. При някои опозиции сближаването е по-голямо. Заради елиптичната орбита на Марс има значение дали Земята го догонва, когато е близо до Слънцето или далече.

При следващата опозиция през 2018 г. Марс ще е с 15 милиона километра по-близо до нас, т.е. на 58 милиона км. Тази близост ще даде възможност на специалистите да направят по-подробни снимки, особено с телескопа "Хъбъл".

Разстоянието между Земята и Марс варира и може да достигне 400 милиона км заради непрекъснато променящото се положение на двете планети, докато обикалят Слънцето по овалните си орбити.

 

Марс се е доближавал и повече до Земята. През август 2003 г. той беше само на 56 милиона км. Подобно сближаване обаче ще има отново чак след 300 г.

Водещи

Най-четени