Милиони потребители остават без приложението WhatsApp 03.12 | 12:40

Компанията спира поддръжката на месинджъра за стари версии на Android, Windows, iOS и др.

От iNews.bg

Милиони потребители на мобилното приложение WhatsApp няма да могат да го ползват повече, ако не сменят телефоните си. Причината е в отказа на компанията да продължи да поддържа месинджъра за стари версии на операционните системи Android, Windows и i-OS. Според официално съобщение на WhatsApp това ще се случи до края на годината. Така от януари милиони потребители вече няма да могат да използват приложението.

До юни 2017 г. от списъка ще бъдат зачеркнати и "Блекбери” и "Нокиа”, предаде БГНЕС. Пълният регистър на платформи, при които поддръжката на WhatsApp ще стане невъзможна са - Android 2.1 и 2.2, Windows Phone 7 и iPhone 3GS/iOS 6. До юни чат приложението с над милиард ползватели няма да е валидно вече и за BlackBerry, включително за BlackBerry 10, Nokia S40 и Nokia Symbian S60.

"Щастливата вест” беше съобщена по време на празненството по случай 7-мата годишнина от пускането на популярната чат платформа в експлоатация. Компанията аргументира решението си с това, че "тези мобилни устройства и операционни системи не предлагат подходящите условия и характеристики, необходими за поддръжката на новите функции на приложението.

"Сега искаме да фокусираме усилията си върху мобилните платформи, които имат най-широка употреба", допълниха от дъщерната фирмата на Facebook. Досега WhatsApp беше една от най-предпочитаните чат услуги не само заради спасението, което предлагаше при организирането на групови виртуални разговори, но и заради опцията за пълното криптиране на данните - "от край до край", въведено по-рано тази година. Т.е само и единствено хората, които изпращат или получават съобщенията, могат да видят или да чуят предоставеното съдържание в WhatsApp. Криптирането засяга всички данни – независимо дали става дума за текстови съобщения, изображения, видео, аудио, или гласови разговори. По този начин нито властите, нито корпорациите могат да подслушват разговорите, които се водят.

Водещи

Най-четени