Нова система засича фалшиви сайтове 27.07 | 10:25

Програмата може да спести на потребителите значителни главоболия и финансови загуби

От Георги Георгиев

Учени от университетите в Аризона и Алабама разработиха прототипна система, която може да засича успешно фалшиви сайтове в интернет от подобните комерсиални системи, информира PhysOrg.com.

Oсвен че отсявала по-ефективно измамническите сайтове, системата се справяла по-добре и от хората, които успявали да уловят фалшивите страници с точност под 60%.

Екипът открил, че системата, формирана на базата на методите на статистическия анализ, е способна в по-голяма степен да засече фалшиви и изцяло измислени сайтове. За целите на проекта учените оценили с голям успех истинността на 900 сайта.

За разлика от другите подобни системи прототипът на новата разработка се базирал на невероятно богат набор от измамнически знаци.

Учените създали пет категории, съдържащи хиляди различни знаци. Така те открили, че най-добрите резултати се постигат, когато се анализират хиляди ясно видими и дълбоко вградени елементи като например разположението на отделните елементи на страницата, URL дължината, броят на външните препратки, типът на символите в сайта и колко добре е разработена секцията "често задавани въпроси".

Програмата може да намери много полезно приложение в области като онлайн банкирането, здравните инициативи, както и сайтовете, предлагащи важна медицинска информация, обясняват създателите ѝ. Попадането на фалшиви сайтове в тези области може да причини сериозни вреди на потребителите от финансово и лично естество, коментират те.

 

Водещи

Най-четени