Нова технология в помощ на мобилния интернет в Третия свят 27.11 | 09:35

Ново мрежово устройство ще намали рязко разхода на енергия на смартфоните

От iNews.bg

Изследователи от Университета "Аалто” във Финландия са създали мрежово устройство, което може да намали разхода на енергия на 3G смартфоните до 74%. Това приспособление повишава производителността и значително намалява енергоемкостта на "умните" телефони, работейки като посредник за мобилните устройства при свързаността им с интернет, а също така управлява голяма част от трансфера на данни на смартфона, пише Science Daily. 

Исторически погледнато, високата енергоемкост на мобилните телефони забави внедряването на мобилните интернет услуги в развиващите се страни.   

"Това ново решение е особено полезно в развиващите се страни, защото то осигурява значително по-ефективен интернет достъп за много по-голям брой хора. В момента само малък процент могат да имат достъп до интернет по кабел, но 90% от населението в Африка живее в райони, в които има покритие на мобилна мрежа. Използването на мобилни телефони се увеличава с бързи темпове, обаче използването на мобилни интернет услуги е възпрепятствано по причина на това, че потребителите нямат достъп до електрическа мрежа за презареждане на своите телефони”, казва проф. Юка Менър от Университета "Аалто”. 

Проучването, проведено от Университета "Аалто”, е изследвало използването на интернет в три страни от Източна Африка: Танзания, Уганда и Кения. Изследователите са разработили енергоспестяващи решения за смартфони, които лесно биха могли да бъдат използвани през мобилна мрежа и по-конкретно в райони без надеждни източници на електроенергия.

В допълнение към новото, оптимизирано решение, което дава новото мрежово устройство, изследователите са открили, че потреблението на енергия от смартфоните също може да бъде значително намалено чрез използване на мобилните оптимизирани уебсайтове, компресия на HTTP и по-ефективно използване на кеширането на данни.     

Изследването е публикувано на научната конференция Africomm 2011. Проучването е част от програмата TIVIT, която се занимава с изследвания относно бъдещето на интернет, и е финансирано от Tekes – финландската агенция, която подкрепя финансово разработки в областта на технологиите и иновациите.

Водещи

Най-четени