Президентът Радев: Трябва да мислим повече за етиката на иновациите 14.05 | 13:44

Времето от възникването на дадена идея до нейното претворяване в реалния живот се скъсява драматично, коментира държавният глава

От iNews

Трябва да мислим повече за етиката на иновациите. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на Webit.Festival, предаде Агенция "Фокус".

"Има събития, които остават в историята със своята значимост. Има и такива, които отварят вратите към бъдещото със своята прозорливост. Има и други, които оставят дълбок емоционален отпечатък. Webit е всичко това", заяви Румен Радев. "Всички ние в тази зала днес имаме уникалния шанс заедно да погледнем в бъдещето. Виждаме как само за едно десетилетие Webit се превърна в глобален форум и флагман на иновациите, предприемачеството и новите технологии по света. За нас, българите, Webit е и гордост не само защото е български патент, наложи София като дигитална столица и утвърждава България като лидер в иновациите. Но и защото Webit доказа нещо много важно – че в областта на иновациите вече няма малки и големи държави, а има държави с амбиции за успех и каузи за проспериращо бъдеще. Че има успех там, където иновациите намират подкрепа в обществото, местната и изпълнителната власт", каза още държавният глава.

"Искам да изостря вниманието върху сложността на процесите и ефектите от дигитализацията. Все по-голямото проникване на технологиите в живота налагат все повече скоростта като приоритет в разработването на новите продукти", коментира Радев и посочи, че времето от възникването на дадена идея до нейното претворяване в реалния живот се скъсява драматично.

"И въпреки този огромен натиск за скорост, разработчиците не трябва да забравят нещо много важно – че алгоритмите и софтуерът, които се разработват днес, ще влияят върху ценностите и формирането на моделите на поведение утре. Особено върху младите хора. И това е голяма отговорност и изисква да мислим все повече върху етиката на иновациите. И това е голяма заслуга на Webit – да събира на едно място хората, от които зависи този сложен процес – предприемачи, разработчици, учени, журналисти, политици", коментира Радев.

Водещи

Най-четени