Руснак хакна компанията ВВС 30.12 | 16:09

Злосторникът, известен като HASH и Rev0lver, се опитал да продаде достъпа

От Антония Михайлова

Руски хакер взломил сайта на британската тв и радиокорпорация ВВС и се опитал да убеди други хакери да купят от него достъпа до системата, съобщава Telegraph.

В самата компания не коментират инцидента от съображения за сигурност. Засега не е ясно дали хакерът е похитил някакви данни и каква вреда е нанесъл на системата.

Не е изключено да става дума за FTP сървъра, който се използва за съхранение и предаване на големи обеми данни в мрежата. Техническите специалисти на компанията вече са успели да възстановят контрола над сървъра.

Представител на компанията Hold Security, специализирана в кибербезопасност, съобщава за Reuters, че хакерът, известен с никовете HASH и Rev0lver, се е опитал да продаде достъпа до сървъра. Като доказателство той демонстрира файлове, достъпът до които е ограничен за широката общественост. Hold Security е открил атаката на 25 декември в хода на мониторинг на интернет форуми, в които общуват хакери.

Джъстин Кларк, главен консултант на фирмата Cylance, която също се занимава със защита на информацията, отбелязва, че сам по себе си FTP сървърът едва ли е интересен за хакерите. Но чрез него те могат да получат достъп към други вътрешни ресурси на ВВС.

Компютърните системи на ВВС и преди са подлагани на кибератаки. По-рано тази година официалният Twitter на компанията, в който се публикуват прогнози за времето, и арабското издание на ВВС бяха атакувани от сирийски хакери, при което бяха недостъпни в продължение на три часа.

Водещи

Най-четени