Само Европа ще си има адронен колайдер 13.01 | 07:31

САЩ закриват техния Tevatron

От Любомир Тасев

Американската лаборатория за ускоряване на частици ще бъде затворена тази година, стана ясно в сряда, пише Daily Mail.

Ускорителят Tevatron ще бъде закрит през септември, след като правителството отказа да продължи финансирането му до 2014 г.

Големият адронен колайдер на Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН ще остане единствената машина, достатъчно мощна, за да продължи да издирва "Хигс бозони"*.

Tevatron представлява петкилометров подземен кръгъл тунел, който се намира в Националната лаборатория за ускоряване на частици "Ферми" в Батавия, Илинойс.

През октомври експертна комисия препоръча ускорителя да остане в експлоатация, за да могат учените да продължат работата си, но Fermilab е под ръководството на Министерството на енергетиката на САЩ и решението на администрацията на президента Барак Обама да съкрати бюджетния дефицит реши съдбата му.

*Хигс бозонът е хипотетична масивна скаларна елементарна частица, чието съществуване е предсказано от т.нар. стандартен модел във физиката на елементарните частици. Той е единствената елементарна частица от стандартния модел, която още не е наблюдавана. Експерименталното й наблюдение би изяснило как частици с нулева маса в покой успяват да създадат маса в материята.

Водещи

Най-четени