Сбогом Tevatron 01.10 | 14:46

Щатският ускорител на елементарни частици прекрати дейността си след 28 години и множество открития

От Георги Георгиев

30 септември 2011 г. ще остане паметна дата в историята на физиката на елементарните частици. В петък ускорителят за елементарни частици Tevatron на американската национална лаборатория "Ферми” (известна още като Fermilab) бе изключен след 28 години експлоатация и безчет сблъсъци на протони и антипротони, съобщава PopSci.com.

Основните причини за затварянето най-големия щатски ускорител с обиколка от 6,2 км са съкращения в бюджета и моралното остаряване на апаратурата в него на фона на много по-мощният Голям адронен ускорител (LHC) в Швейцария.

Затварянето на Tevatron бе отбелязано с пряко предаване по телевизията и с парти на което учените си взеха последно сбогом с ускорителя.

Tevatron бе най-големият ускорител на елементарни частици в света от пускането си през 1983 г. до 2009 г. Тогава европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН пусна своя Голям адронен ускорител. Гигантският колайдер бързо постигна рекорд при при ускоряването на елементарни частици, придавайки на снопове протони енергия от 1.18 TeV, с което подобри държания от Tevatrоn рекорд от 0.98 TeV.

В последствие ускорителят на ЦЕРН достигна енергии на отделните снопове от 3,5 TeV, което доведе до сблъсъци с обща енергия 7 TeV.

Макар и значително по-маломощен, през годините си на вярна "служба” щатският ветеран разкри на физиците множество тайни за вселената. Tevatron доведе до откриването на редица нови елементарни частици като горния кварк, два вида сигма-бариони, Кси барионът и странната Omega-sub-b частица.

Ускорителят помогна на учените и в лова на тайнствения бозон на Хигс, който и до днес продължава да се изплъзва на физиците, работещи с многократно по-мощният LHC.

Водещи

Най-четени