Стивън Хокинг пусна приложение за iOS 14.12 | 09:57

С него всеки може да се запознае със законите на физиката и Вселената

От Антония Михайлова

Световноизвестният британски физик-теоретик Стивън Хокинг пусна съвместно с компанията Random House първото си приложение за популярната платформа iOS, съобщава ИТАР-ТАСС. Целта на иновацията е популяризиране на базови понятия и теории от физиката.

Притежателите на устройства на Apple ще могат да свалят приложението с името "Снимки на Вселената" (Snapshots of the Universe) срещу 4,99 долара, в резултат на което ще получат възможност в привлекателна форма да се запознаят с теорията на относителността и черните дупки. Нагледно е показана и силата на привличане, както и устройството на Слънчевата система.

Стивън Хокинг е известен с постиженията си в областта на космологията и квантовата гравитация. В резултат на изучаването на черните дупки той е стигнал до извода, че те се изпаряват от явление, наречено впоследствие "лъчение на Хокинг".

През 2004 година ученият е дал обяснение на парадокса на изчезването на информацията от черните дупки. Хокинг отделя и много внимание на популяризирането на науката и е автор на много книги, най-известната от които – "Кратка история на времето", се превръща в бестселър с продадени над 10 млн. копия по света.

Хокинг страда от амиотрофична латерална склероза, която го приковава към инвалидната количка. Сега 71-годишният учен общува с външния свят с помощта на единствения действащ мускул на бузата си, който чрез специален датчик подава сигнал на компютърния речеви синтезатор.

Водещи

Най-четени