Ученици от Чепеларе ще мерят сили с европейски университети 17.03 | 16:02

Четири български отбора се включват в Shell Eco-marathon 2015

От Кристиан Костурков

Млади изобретатели от Чепеларе ще мерят сили и инженерни познания с най-големите и богати университети в Европа за трета поредна година. Учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Н. Й. Вапцаров" от родопското градче ще представят страната ни, заедно с още 3 отбора, на престижното състезание Shell Eco-marathon за трета поредна година. Освен тях, в надпреварата в Ротердам, която ще се проведе между 21 и 24 май т.г., ще се включат миналогодишните дебютанти от Русенския университет "Ангел Кънчев", както и ветераните в състезанието от Техническите университети в София и Варна.

След като натрупаха опит по време на надпреварата през 2013 и 2014 г., когато се представиха и завидно добре за дебютанти и оставиха зад себе си доста сериозна конкуренция от западни ВУЗ-ове, през тази година ще гонят още по-добри резултати и класиране в горната част на таблицата на състезанието. За целта отборът и ръководителите му са се трудили цяла година, за да подобрят показателите и ефективността на колата си STORM-BG, която се състезава в категория "Прототипи, задвижвани от електроенергия".

По случай 30-ия юбилей на Shell Eco-marathon младите таланти от Чепеларе са заложили на нов швейцарски двигател, нови гуми и изцяло ново купе на колата. Целта на подобренията е по-голяма икономия на гориво и по-добро представяне на трасето в Ротердам, където STORM-BG ще мери сили с конкурентите между 21 и 24 май. Само новият двигател и гуми биха увеличили потенциала на автомобила да измине над три пъти по-голямо разстояние с 1 кВтч ел.енергия, в сравнение с постижението от миналогодишната надпревара. "И тази година в лабораторията ни кипи усилена работа. Силно мотивирани сме да подобрим миналогодишното си представяне в Shell Eco-marathon Европа. Всяко препятствие, пред което се изправяме, сплотява новия екип и ни кара да даваме най-доброто от себе си. Обещаваме през 2015 г. цяла Европа да говори за учениците от малкия български град Чепеларе", сподели капитанът и мениджър на отбора Тодор Лазаров.

Друг интересен момент около участниците от родопското градче е включването на първата дама в екипа. През тази година резервен пилот на отбора ще бъде момиче, което е избрано заради уменията и страстта й към автомобилите. Освен това ученичката от гимназия " Н. Й. Въпцаров" мечтае някой ден да стане автомобилен инженер. Заедно с нея през тази година към отбора се включват още четирима нови членове. Тяхната задача ще бъде да подпомогнат подготовката на автомобила за финалите на Shell Eco-marathon, но и да допринесат и за развитието на цялостната концепция със своите креативни, нестандартни и иновативни идеи и енергия.

"Включването на ученическия отбор от гимназия в Чепеларе за трета поредна година е доказателство, че училището изгражда традиция на участие в Shell Eco-marathon Европа. Въпрос на време е в състезанието да се включат и други специализирани гимназии и учебни заведения с оглед растящата му популярност. Уверена съм, че отборът на Чепеларе ще приложи наученото от всички важни уроци от предишните две издания на състезанието и ще завоюва ново признание за града си", сподели изпълнителният директор на Shell България Камелия Славейкова.

Водещи

Най-четени