Учени: Редактирането на гени може да доведе до непредсказуеми последствия 01.01 | 15:00

От iNews

Макар че засега за това говорят само специаистите по етика, тъкмо тези учени по-често от другите се замислят за последствията на съвременните технологии, като генното инженерство.

Според проф. Кристиан Упен от Келтския център по социални науки (CERES) редактирането на човешки гени, за каквото през ноември 2018 г. година съобщи китайският учен Хъ Цзянкуей, е изключително опасна тенденция.

Напомняме, че незаконният експеримент с раждането на близначките Лулу и Нана от генномодифицирани ембриони бе проведен с уж благородната цел да се изключи заразяване с вирус на ХИВ. Новината тогава предизвика бурни реакции и дебати в Китай и по света за етичността на генното редактиране. Преди дни Хъ Цзянкуей и още двама изследователи бяха осъдени на 3 години затвор от китайски съд.

По думите на проф. Упен примерът с генната модификация  в Китай може да подтикне военните към създаването на генно "подобрени” войници, които няма да изпитват страх – включително от смъртта, болка и няма да имат нужда от сън, поради което ще се превърнат в свръхефективни бойци.

Дори да е нереално такива биороботи да бъдат създадени, подобни опити на практика може да направи всеки. За използването на технологията CRISPR не е нужно да си голям експерт в дадена научна област, а всичко необходимо за провеждането на зовещия експеримент може да се купи в интернет на прилична цена, включително да се наеме лаборатория за дадената цел.

Междувременно учените предупреждават, че генното инженерство може да се използва не само върху човек. ТоВъзможно е то да се примени и върху вируси,  в резултат на което да се появят епидемии, в сравнение с които чумата или холерата от Средновековието ще изглеждат като детска шега.

За отбелязване е, че през август тази година Световната здравна организация (СЗО) започна създаването на глобален регистър, чиято цел е да проследява всички изследвания по редактиране на човешкия геном в световен мащаб. Специалистите по етика обаче смятат, че списъкът трябва да се разшири значително, като към него се добавят като начало бактериите и вирусите.

Сега учените от CERES разработват препоръки по Етика на редактирането на гените за специално създадена комисия в ЕС.  Отчетът си за извършената работа специалистите планират да пуснат през първото тримесечие на следващата година.

Източник: esoreiter.ru 

Превод и редакция: iNews.bg

Водещи

Най-четени