Френска интернет компания съди Google за 419 млн. долара 29.06 | 11:34

Търсачката е обвинена, че използва техники, които задушават конкуренцията

От Георги Георгиев

Google се изправи пред ново предизвикателство в Европа, след като френската интернет компания 1plusV подаде съдебен иск във вторник (28 юни) на стойност 419 млн. долара (295 млн. евро) пред търговския съд в Париж. Като основен мотив е посочен, че търсачката води политика, с която цели изхвърлянето на конкуренцията от френския пазар, предаде АП.

Това е най-големият единичен иск от този вид срещу Google в Европа. Той идва скоро след като щатската Федерална търговска комисия по примера на европейските регулатори започна разследване срещу Google за злоупотреба с позиции в интернет търсенето и рекламата.

1plusV подаде жалба срещу Google още през февруари тази година пред Европейската комисия. Тогава обаче комисията прецени, че ще даде малко време на търсачката за реакция, преди жалбата да бъде придвижена.

В своя защита от Google заявяват, че тяхната строго пазена рецепта за търсене в интернет е направена така, че да дава най-добрите предложения при търсене и не отхвърля линковете, водещи към страниците на конкурентите.

В изявление на 1plusV във вторник се казва, че е станало невъзможно за потребителите да намерят нейните сайтове през Google, като тази политика на компанията на международно ниво отрязва достъпа на 1plusV до приходите от реклама.

Френската интернет компания управлява над 30 специализирани търсачки в страната. Една от тях например позволява на потребителите да търсят специфична правна информация.

1plusV е една е една от няколкото европейски фирми, подали жалби пред ЕК срещу практиките на Google.

Водещи

Най-четени