Храната на бъдещето ще идва от 3D-принтер 26.01 | 10:02
Доскоро едва ли някой си е представял, че цифровата фотография ще замени лентовата, да не говорим за изработването на обемни предмети на 3D-принтери

Създаването на вкусна и евтина храна на 3D-принтер ще стане възможно най-рано след 30 години, смята японският дизайнер и технолог на корпорация "Дентсу” Рьосуке Сакаки. Той е разработил нова технология за приготвяне на традиционното в Япония суши.
Сакаки признава, че "отпечатаните” по неговата технология ястия засега отстъпват на традиционното суши и е необходимо време, за да има изобретението търговски успех и да бъде икономически изгодно.
Според него, през следващите 5 години отпечатването на храна ще струва скъпо. Предвид темповете, с които се развива техниката и се увеличава броят на потребителите на подобни продукти, отпечатаното суши ще стане по-евтино от обикновеното, смята Сакаки.
За да се постигнат същите качества като на натуралното суши, вероятно ще са необходими поне още 30 години. За да стане вкусно, е необходима правилна текстура, а това е сложен процес, обяснява изобретателят.
С помощта на съществуващите в момента 3D-принтери това е трудно осъществимо. Необходими са принтери, които печатат на клетъчно и молекулярно ниво.
За момента може да се използва комбинация от растителен желатин като агар-агар и продукти с животински произход, за да се пресъздадат разнообразни вкусове.
Доскоро едва ли някой си е представял, че цифровата фотография ще замени лентовата, да не говорим за изработването на обемни предмети на 3D-принтери. Сакаки решава да доразвие този процес и създава принципно нова концепция за изработване на храна.
За отпечатването на обикновена снимка на обикновен принтер е необходимо съчетание на четири основни цвята – червен, син, жълт и черен. За храната, е необходимо да бъдат съчетани различни вкусове – солено, сладко, кисело и горчиво, уточнява дизайнерът.
Ако се използва технологията на струйния печат, мастилото може да бъде заменено със соев сос, саке или оцет и да се съчетае с други продукти, за да се програмира промяна на вкуса.
В касетите на 3D-принтера за суши са включени съставки като желатин, оризово брашно, соева маса, водорасли, подправки, хранителни бои и витамини. С помощта на принтера и ръцете на робот се създават миниатюри в кубични форми, които не могат да бъдат създадени от човешка ръка – например суши под формата на старинен замък.
За разработването на тази технология Сакаки създава проекта "Open Meals”, в който участват 20 човека – дизайнери, технолози, програмисти, учени и предприемачи.
Планира се тази година в един от ресторантите в Токио да се инсталира 3D-принтер за изработване на храна. Сега вече може да се създава имитация на месо от соева маса и мазнини, както и десерти и сладоледи с красиви форми.
"Екипът ни се занимава основно с принтери за суши, но в рамките на проекта "Open Meals” е разработена обща концепция, обединяваща в себе си храненето, технологиите и изкуството. Смятаме по този начин да създадем храната на бъдещето”, подчертава Сакаки. /РИА "Новости" и БГНЕС
Водещи
-
Милен Велчев за еврозоната: Повече инвестиции, по-високи заплати, но и повече инфлация
Изнесените данни за изпълнението на Бюджет 2025 ми звучат песимистично, заяви бившият финансов...
01.07 | 21:00
-
Китай изобрети бойни "комари"
Миниатюрните нано роботи като този са предназначени за шпионски мисии или тактическо...
01.07 | 20:30
Най-четени
-
"Промяната" увисна на ръцете на ДБ
01.07 | 17:00
-
Тошко Йорданов: Опозицията има право да се упражнява с безсмислени вотове на недоверие
Третият вот на недоверие към кабинета "Желязков" е за "провал на правителството по отношение...
01.07 | 17:15
-
От 1 юли влиза в сила увеличението на пенсиите според Швейцарското правило
Всички пенсии се увеличават с 8,6%.
01.07 | 10:14