Южнокорейци съдят Apple, че ги следи 17.08 | 11:17

iPhone-ите предавали информация за местоположението на потребителите

От Георги Георгиев

Група от близо 27 хиляди южнокорейци подаде колективен иск срещу Аpple на обща стойност от близо 26 милиона долара. Причината е нарушаване на личното пространство посредством събираната през iPhone информация за текущото местоположение на съответния потребител.

Всеки един от ищците иска да му бъдат заплатени по 1 милион уона (932 долара), съобщи един от адвокатите на групата в сряда (17 август), цитиран от АП.

Говорителят на Apple Стив Парк отказа коментар по случая.

Още през април американският технологичен гигант бе изправен пред оплаквания и критики, че моделите на iPhone събират от близо година информация за разположените в близост постове на клетъчната мрежа и Wi-Fi точките. Тези данни могат да се използват за създаването на груба карта на движението и местоположението на потребителите във всеки един момент.

От Apple също така разкриха, че софтуерен проблем е накарал iPhone-ите да продължат да изпращат анонимни данни за местоположението, дори когато опцията е изключена. Впоследствие той бил поправен с безплатен ъпдейт.

В отговор на увеличаващите се критики компанията заяви, че повече няма да съхранява данни върху телефони за повече от седмица, че ще ги криптира и ще престане да прави резервни копия на файлове върху потребителските компютри.

Очаква се първите изслушвания по делото да се проведат през октомври или ноември.

По-рано този месец южнокорейският комуникационен оператор нареди на локалното звено на Apple да плати глоба от три милиона уона за нарушаване на законите на страната, отнасящи се до информация за местоположението на гражданите.

Водещи

Най-четени