„Самсунг“ купува компания за изкуствен интелект 06.10 | 18:14

Следващата година корпорацията ще постави „Вив“ в своите смартфони

От iNews.bg

Южнокорейската корпорация "Самсунг" постигна споразумение за придобиването на американската компания "Вив лабс", която разработва програми за изкуствен интелект, пише електронното издание на "Уолстрийт джърнъл", цитирано от ТАСС и БГНЕС.

"Вив лабс" е стартъп, основан от създателя на гласовия помощник "Сири", който през 2010 г. бе придобит от корпорацията "Епъл" и от тогава е инсталиран на нейните електронни устройства. "Вив лабс" е разработила друг гласов програмен помощник под наименованието "Вив". Той ще бъде представен на обществото тази година.

Технологичният директор на клона за мобилни устройства на "Самсунг" Инджон Ри заяви, че корпорацията възнамерява да поставя "Вив" на своите смартфони от втората половина на следващата година. Стойността на сделката не се разгласява.

Според един от основателите на "Вив лабс" Дъг Китлаус основното предимство на "Вив" пред "Сири" и другите приложения от подобен тип е открития изходен код. Той позволява на разработчиците свободно да внасят в програмата желаните промени.

Китлаус добави, че ако "Сири" може да се похвали само с "няколко десетки" възможности, то "Вив" ще предложи на потребителите "стотици хиляди" различни функции.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че "Самсунг" е сключила договора за придобиването на "Вив лабс" на фона на усилващата се конкуренция между водещите технологични производители в сферата на развитие на изкуствения интелект.

Водещи

Най-четени