„Умен конектор“ пести милиони на телекомите 16.12 | 19:04

Система от детектори засича мястото на повредите по кабелите, което ще доведе до бързото им отстраняване

От Георги Георгиев

Износването и повредите по телекомуникационните кабели на клетъчните мрежи носи на компаниите и на клиентите загуби за милиони под формата на пропуснати ползи в днешната дигитална икономика. Ново сензорно устройство с размерите на дребна монета може да облекчи значително това вредно влияние.

Изследователи от технологичния институт "Рочестър" и телекомуникационната корпорация PPC са разработили т.нар. "умен конектор" – нов сензор, който веднъж инсталиран в свързващите звена на коаксиалните кабели, може да предостави информация за щетите върху апаратурата и определи точното място на повредата, благодарение на технология за самодиагностика.

Сензорът е част от разработвана от учените система, която засича неизправности в RF кабелите. Всеки сензор съдържа уникален идентификатор на съответния участък от линията. Той следи критичните условия и докладва за състоянието на кабела, благодарение на техника, наречена "обратно разсеяна телеметрия" (back scatter telemetry).

Досега повредите на конекторите и екипировката можеха да бъдат откривани и локализирани само след изключване на системата. Благодарение на своята опростеност и здравина, новата технология ще може да се използва и на критични места в комуникационната апаратура на самолети и дори космически кораби, обясняват нейните създатели.

Водещи

Най-четени