Line пуска уникална онлайн музикална услуга 13.06 | 13:15

Стриймингът за мелодии в Япония вече е налице

От Йоанна Димитрова

В четвъртък мобилният гигант Line стартира услугата "цифров музикален стрийминг" в Япония, което засилва в голяма степен неразработен пазар, тъй като все още доминира продажбата на CD-та.

Новата услуга, която изпревари с две седмици Apple се очаква да навлезе на японския пазар със собствена услуга за стрийминг - предлага неограничен достъп до колекция от повече от 1.5 милиона песни за 1000 йени (8 долара) на месец.

За тези, които платят 500 йени (4 долара) ще разполагат с 20 часа време за слушане.

Line съобщи, че ще разшири своята музикална библиотека на пет милиона мелодии до края на годината, и до 30 милиона през 2016.

Услугата ще включва музиката на най-продаваните артисти, като Сам Смит и стигнат до Майкъл Джексън, както и любимата на Япония примадона Ayumi Hamasaki и корейската банда Big Bang.

Line Music обяви, че планира да създаде сметки за художници, където те могат да изпращат съобщения и да предложи поглед на живота си на своите фенове.

Япония е вторият най-голям музикален пазар в света, който през 2014 година е оценен на 2,6 милиарда щатски долара, след 4,8 милиарда щатски долара на пазара на САЩ.

"Пакетирани" медийни файлове, като например CD-та представляват около 78% от японските продажбите на музика, контрастираща рязко с пазара на САЩ, където дигиталните сваляния са на първо място.

Много японски производствени компании са фокусирани върху установени канали за търговия на дребно за CD-та. През това време въпросът с лицензирането също възпрепятства растежа в стрийминг бизнеса.

Apple обяви, че новата Apple Music ще стартира на 30 юни в 100 страни, като предлага по-сериозна категория съперничество на онлайн услуги като Spotify, Pandora и новоизлюпения Tidal.

Приложението Line, която е изключително популярно в Япония и други части на Азия, позволява на потребителите да провеждат безплатни разговори, да изпращат незабавни съобщения и да публикуват снимки или кратки видеоклипове. Той съчетава елементи от Facebook, Skype и WhatsApp.

Музикалното предприятие на дружеството е също съвместно притежавано от Avex Digital и Sony Music Entertainment. Universal Music също така планира да се присъедини към тях, каза Line Music.

Водещи

Най-четени