10 000 долара, че си хакнал Facebook 21.08 | 13:16

Колеги на хакера му събраха награда, че блокира страницата на Зукърбърг

От Антония Михайлова

Специалистът по информационна сигурност Халил Шритех, който откри уязвимост във Facebook и я демонстрира, като хакна страницата на основателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг, ще получи възнаграждение от 10 000 долара.

Парите са събрани от колеги на хакера по метода краудфъндинг, става ясно от страницата за събиране на средства на сайта GoFundMe.

Преди дни Шритех откри уязвимост във Facebook, която позволява публикуване на записи на стената на абсолютно всеки потребител. Независимо че хакерът демонстрирал грешката със страница на приятелка на Зукърбърг от студентските му години, администрацията на социалната мрежа отклонила сигнала му. Тогава хакерът нагледно показал въпросната уязвимост, като поместил съобщение на страницата на самия Зукърбърг.

Интернет обществеността решила да поправи несправедливото според нея решение на Facebook да не изплати традиционната награда за открити слабости в сигурността на мрежата. Обикновено възнаграждението е 500 долара и нараства в зависимост от важността на откритата грешка.

Facebook отказа да плати на Шритех, тъй като в условията на програмата за поощряване Whitehat се посочва, че за проверка на уязвимостта трябва да се използват тестови акаунти, а не реални страници на други потребители без тяхното позволение. Освен това съобщението на Шритех не съдържало подробности как може да се възпроизведе грешката.

Подкрепящите Шритех отбелязват, че палестинският хакер може да е разбрал неправилно правилата на програмата, публикувани на английски.

Марк Майфрет, технически директор на компанията разработчик на решения в сферата на интернет сигурността BeyondTrust, стартира инициатива по събиране на средства за Шритех в сайта GoFundMe с цел набирането на 10 000 долара възнаграждение за хакера.

Самият Майфрет внесъл първата вноска в размер на 3000 долара, още толкова дал основателят на дъщерната компания eEye Digital Security Фираз Башнак. Останалата сума постъпила от повече от сто интернет потребители.

Водещи

Най-четени