75% от хората по света имат мобилен телефон 18.07 | 12:17

Мобилните технологии помагат в развитието на бедните общества, смятат от Световната банка

От Георги Георгиев

Приблизително три четвърти от световната популация към момента разполага с достъп до мобилните мрежи, сочи проучване на Световната банка, цитирано от Mashable.

Изнесените данни показват, че броят на абонатите на мобилни услуги е скочил главоломно през последните 12 години. Докато през 2000 г. притежателите на мобилни телефони са били под 1 млрд., то днес телефонните компании по света разполагат с близо 6 милиарда активни потребители. Само за изминалата година в световен мащаб са били свалени над 30 млрд. мобилни приложения.

Огромна част от днешните потребители – близо 5 млрд. души, се намират в развиващите се държави. Според анализаторите това демонстрира важността на мобилните комуникации като технология, която успешно замества слабо развитите или напълно липсващи наземни телекомуникационни мрежи в тези страни.

"Мобилните комуникации предлагат множество възможности за напредък в икономически и социален аспект – от предоставянето на базисен достъп до медицинска информация до извършването на мобилни разплащания, създаването на нови работни места и стимулирането на гражданите да участват в политическите процеси в страната си", коментира Рейчъл Кайт – вицепрезидент на Световната банка в ресор "Устойчиво развитие".

"Предизвикателството сега е да се поощрят хората, бизнесите и правителствата в развиващите се държави да разработят свои локални мобилни приложения, така че да могат да се възползват в пълна степен от тези възможности", добавя Кайт.

Докладът на Световната банка описва и няколко програми, базирани на мобилните технологии, които са разработени в развиващи се страни. Пример за подобни програми е системата за мобилни разплащания в Кения и приложенията за търсене на работа в Палестина.

Тъй като смартфоните и безжичните пакети от данни все още недостъпни за повечето хора, в бедните общества се създават ефективни решения, които не изискват пренос на големи количества данни. При тях се използват технологии като WAP и SMS, които не представляват интерес за масата разработчици в богатите държави.

Водещи

Най-четени