Alibaba хвърля и изкуствения интелект в борбата с новия коронавирус 15.02 | 12:00

Системата ще разпознава хора с треска или такива, които ходят без медицинска маска

От iNews

Гигантът в онлайн търговията и новите технологии пуска система за дистанционна разпознаване на  

Китайският технологичен гигант Alibaba пусна система на изкуствен интелект (ИИ) за разпознаване на хора с треска или без медицинска маска. Въвеждането на тази иновация следва да изиграе важна роля в борбата с разпространението на новия коронавирус, съобщи Синхуа, цитирана от ТАСС.

Системата позволява дистанционно да се  определи телесната температура на човек, който минава наблизо, с допустима грешка в рамките на 0,3 градуса по Целзий. Откривайки признаци на повишена температура  у минувач, системата автоматично уведомява съответните лекари за това.

Предполага се, че първо с новата технология  ще бъдат оборудвани магазини от веригата Hema Fresh - супермаркети на Alibaba, с новост. След това ИИ ще бъде въведен в болниците, на жп гарите и в метрото.

По-рано Alibaba пусна безплатни медицински консултации на някои от своите платформи, за да намали натовареността на медицинските заведения заради новия коронавирус.

Само преди седмица пък стана ясно, че основателят и собственик на Alibaba - Джак Ма, е дарил 100 милиона юана (14,4 милиона щ.д.) чрез фондацията си, за да помогне откриването на ваксина срещу "уханския коронавирус”.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени