Apple възмущава и впечатлява 21.04 | 09:54

Откриха, че компанията пази данни за потребителите, самата тя не спира да отчита рекорди

От Нели Минчева

В последната версия на операционната си система за iPhone и iPad американската компания Apple е включила функция, която позволява запазването на досие за всеки потребител, съдържащо историческа информация за неговото местоположение.

Това са открили британски учени, чието разследване е публикувано в специализирания сайт O'Reilly Radar.

Според тях "вашият iPhone, както и вашият iPad 3G редовно записват данни за местоположението на апарата ви в скрито досие. След пускането на операционната система iOS 4, която се появи през лятото на 2010 г., вашият апарат съхранява дълъг списък с показатели за места и часове".

"Не сме сигурни за причината, поради която Apple събира тези данни", казват британците. Но според тях по всичко личи, че това се прави умишлено, тъй като базата данни се открива дори след запазване на информацията от настоящия апарат и смяна на апарата с друг.

"Това, което влошава допълнително ситуацията, е, че досието не е криптирано или предпазено и се появява на всяка машина, с която (апаратът) се синхронизира", допълват те.

От Apple досега не са коментирали тази информация, а вместо това в сряда за пореден път впечатлиха инвеститори и анализатори с финансовите си резултати.

За току-що приключилото финансово тримесечие компанията има нетна печалба в размер на 5,99 млрд. долара при приходи в размер на 24,67 млрд. долара – рекордно представяне за този отчетен период от фискалната година.

Търсенето на
iPhone и iPad продължава да бъде много силно, но данните от отчета, анализирани от онлайн изданието TidBits, показват, че има и значително търсене на компютрите Mac. През изминалите три месеца компанията е продала с 28% повече такива машини до общо 3,76 млн. броя.

Що се отнася до iPhone, продадените през тримесечието смартфона са 18,65 млн. в световен мащаб – с цели 113% повече на годишна база. При iPad числото е 4,7 млн. броя, като не се уточнява колко от тях са на новия iPad 2. През предходното тримесечие бяха продадени 7,33 млн. iPad-a. 

Водещи

Най-четени