Apple премахва апликация заради детска порнография 23.01 | 20:57

Въпросната апликация обаче продължава да бъде налична в Google Store

От Александър Бакалов

В официално изявление от Apple информират, че са били принудени да премахнат популярна фотографска апликация за iOS заради оплаквания от потребители относно детска порнография.

Апликацията, наречена 500px, е налична в App Store-a от октомври 2011 година и оттогава е била свалена близо милион пъти.

"Ние не допускаме порнографски снимки" заявява Евгений Чеборатев, един от създателите на 500px, пред TechCrunch. "Ако нещо е отявлено порнографско то е против нашите правила и бива изтрито".

Той добавя, че 500px наистина предлага достъп до голи снимки, но въпросните са изискани. Освен това голотата бива филтрирана от така нареченото "безопасно търсене", което е активирано по подразбиране.

От Apple обаче ясно заявяват: "Апликацията беше премахната от App Store-a заради снимки и материали с порнографско съдържание, което е в разрез с нашите правила. Също така получихме оплаквания от потребители относно детска порнография."

Въпреки реакцията на Apple, по времето, когато четете тази статия, 500px все още е налична в Google Store, чиито правила относно съдържанието не са чак толкова строги.

"Няма да коментираме отделни апликации" казва говорител на Google пред BBC. "Можете да се консултирате с правилата ни за повече информация. Ние премахваме апликации, които противоречат на нашата политика, които са нелегални или провокират омраза".

Водещи

Най-четени