Facebook вдига мерника на фалшивите новини 19.03 | 12:05

Социалната мрежа ще сравнява информация за евроизборите с тази на ДПА

От iNews.bg

Facebook засилва борбата с дезинформацията преди изборите за Европейски парламент, съобщи Евронюз, предаде БГНЕС. Социалната мрежа ще си партнира с германската информационна агенция ДПА, за да проверява по-ефективно кои новини са истински.

Facebook се намира под значителен натиск да ограничи разпространяваните чрез популярното приложение фалшиви новини, което беше масова практика по време на предизборната борба за президент в САЩ през 2016 г.

През февруари Европейският съюз обвини интернет гигантите Гоогле, Facebook и Twitter, че не изпълняват обещанията си да се преборят с фалшивите новини преди Евроизборите в края на месец май.

В понеделник Facebook обяви, че започва работа оперативен център, в който ще има персонал 24 часа в денонощието.

Инженери, анализатори на данни и експерти в политиката ще координират работата на Facebook с външни организации.

Освен с ДПА, Facebook ще продължи да сътрудничи и със сдружението на разследващи журналисти Correctiv, което алармира Facebook за фалшиви новини в тяхната система от 2017 г.

В медийна грамотност ще бъдат обучени и 100 хиляди студенти в Германия, които да опитат да предотвратят платените реклами да се използват с политическа цел.

Германия е сред най-активните държави в борбата с речта на омразата в интернет, като миналата година прие закон, според който компании, които не премахват подобни постове, могат да бъдат глобявани до 50 милиона евро.

Злоупотребата с постове в интернет се превърна в основен въпрос, след като американските разузнавателни служби обявиха, че Русия се е опитала да повлияе на изхода от изборите за президент в САЩ през 2016 г. чрез кампании в социалните мрежи. Москва отрича да са прилагали подобна стратегия.

Водещи

Най-четени