Facebook претърпя най-големия срив в историята си 14.03 | 09:38

Бяха засегнати потребители от САЩ и Европа, включително и от България

От iNews

Социалната мрежа "Фейсбук”, както и приложенията "Инстаграм”, "Месинджър” и "УатсАп” (всички – собственост на компанията), претърпя най-големия срив в историята си снощи, пишат световните медии.

Потребители от цял свят сигнализираха, че имат проблем с достъпа до социалната мрежа и останалите приложения от нейното "семейство”, като за момента не е ясно точно колко хора са били засегнати от срива.

За последно подобен глобален проблем компанията са имали през 2008 г., но тогава социалната мрежа е имала едва 150 млн. потребители. За сравнение – в момента са около 2,3 млрд.

Все още не е ясна причината за огромния срив, но онлайн се появиха спекулации, че компанията е била подложена на масирана DDoS атака – тип кибер нападение, което "наводнява” сървърите на дадена услуга с необичайно висок трафик за кратък период от време.

"Знаем, че някои хора имат проблем с достъпа до "Фейсбук” и останалите приложения от нашето семейство. Работим, за да го разрешим максимално бързо”, съобщиха още снощи от технологичния гигант.

По първоначални данни проблемите се появили около 18 ч българско време снощи. "Фейсбук” е зареждал, но потребителите се оплакаха, че не могат да публикуват никаква информация на стените си. "Инстаграм” потребителите не можеха да опресняват данните на приложението си, нито да публикуват. В "Месинджър” някои съобщения се изпращаха, но не всички. Същото важи и за "УатсАп”.

Проблемът засегна и работната платформа "Фейсбук Уъркплейс” насочена към големи компании.

Потребителите онлайн се обърнаха към "Туитър”, за да изразят недоволството си от създадената ситуация.

Междувременно стана ясно, че вчерашните проблеми на компанията далеч не са само технологични – Съединените щати започват федерално разследване на компанията. Причината – има данни, че "Фейсбук” са предоставяли лична информация за свои потребители на трети страни, предаде бТВ.

Водещи

Най-четени