Free cooling спестява годишно 20% ток 07.06 | 10:09

Това показва проучване на Daticum за компресорите на охлаждащата сървърна система

От Кремена Бедерева

До 20% по-малко електричество на годишна база използват компресорите на охлаждащата сървърна система, когато са оборудвани със система Free cooling. Това показват данните от проучването на Daticum, която е инвестирала в подобна система.

През зимата съотношението в спестената енергия естествено е по-голямо, докато през лятото е далеч по-малко. В пролетно есенния период почти във всички нощи и някой дни технологията работи успешно.

Free cooling струва с 50% повече, отколкото стандартната технология за охлаждане на сървъри при еднаква мощност. Според изчисленията на Daticum обаче по-голямата инвестиция се възстановява за четири години, а оборудването е предвидено за експлоатация между осем и десет години.

Free cooling машините разполагат със същата технология, налична и в конвенционалните машини, но плюс Free cooling технология. Този факт допринася за постигането на много по-голяма надеждност на охладителната система, когато външният климат е подходящ за free cooling.

Стандартно в центровете за данни машините за охлаждане се резервират в схема N+1. В случая N са машините, които работят, а една остава в резерва, в случай на дефект.

Ако обаче дефектира повече от една машина едновременно и външният климат е подходящ за използване на free coоling технологията, то една от останалите машини ще компенсира липсата с включване и на компресорите си и компанията ще продължи да има една в резерв.

Това прави инвестициите във free cooling също и фактор за повишаване надеждността в работата на центъра за данни, добавяйки още едно ниво на подсигуряване и надеждност в случай на авария.

Водещи

Най-четени