LG пуска 55-инчов OLED телевизор 02.01 | 15:13

Първоначално ще се продават за 10 335 долара

От Георги Георгиев

Корейският електронен производител LG Electronics влезе в историята, след като като от началото на тази година започна да приема предварителни поръчки за първите в света телевизори с 55-инчов екран, базирани технологията на ултракачествените органични светодиодни екрани (OLED), съобщава AP.

Първоначално супертънките телевизори (дебели едва 4 мм) ще се продават на сериозната цена от 11 милиона вона (10 335 долара). Първите бройки ще бъдат доставени на потребителите на местния пазар през следващия месец, като до края на март те ще станат достъпни и за потребителите в Северна Америка, Европа и останалата част от Азия, се казва в изявлението на LG.

По този начин корейската компания става първата в света, която пуска големи телевизори с новата технология. Все още обаче съвсем не е ясно дали многомилиардните инвестиции в производствените линии за OLED телевизори ще бъде печеливш ход за LG в дългосрочен план, въпреки невероятния скок в качеството на картината, които новата технология предлага.

По думите на Янг Мун-ик, директор на телевизионния бизнес на LG, само две компании днес имат капацитета да пуснат OLED телевизори в масово производство. Това се неговата компания и конкурентите от Samsung.

Макар че и двете компании да обявиха въпросната технология като бъдещето на телевизията, то и двете не успяха да удържат на обещанието си и да пуснат телевизори до края на 2012 г.

Основните причини за забавянето бяха свързани с технологични проблеми в производството. Тогава от Samsung oтказаха да коментират собствения си проект и казаха, че за тях е по-важно да пуснат перфектен OLED продукт, вместо да спазят обявените срокове.

През миналата година в надпреварата се включиха и японските Sony (създателите на първите малки 11-инчови OLED телевизори) и Panasonic, които обявиха, че заедно ще произвеждат панели от органични светодиоди. За момента не е ясно докъде е стигнал техният проект.

Водещи

Най-четени